Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiet har blivit osynligt

/
  • Mats Odell kom i går till Dalarna för att förklara varför han utmanar Göran Hägglund om uppdraget som Kristdemokraternas partiledare.

Annons

Mats Odell är övertygad om att han har en god chans att bli vald till ny partiledare vid Kristdemokraternas riksting i slutet av månaden. I går kom han till ett partimöte i Borlänge för att förklara varför han utmanar mångårige vännen och partikamraten, Göran Hägglund, om uppdraget att leda partiet. Mats Odell anser att Hägglunds socialliberala mittenpolitik har gjort partiet för osynligt. Opinionssiffrorna talar ett tydligt språk, anser han. Partiets kärnväljare vet inte vad Kristdemokraterna står för.

Utmanaren vill ännu inte avslöja innehållet i den vision för partiet som Odell ska presentera inför partiledarvalet i Västerås. Men det är inga problem att få honom att prata om de egna hjärtefrågorna; rättsväsendet, företagarfrågor, miljön och landsbygdens möjligheter att överleva. Det råder ingen tvekan om att han anser att den nuvarande partiledningen vanskött dessa politikområden, med resultat att andra partier i alliansen tagit över dem, trots att tidigare riksting slagit fast att Kristdemokraterna skulle driva dem i regeringsarbetet.

Mats Odells beslut i september förra året att ställa upp som motkandidat till Göran Hägglund, har väckt starka känslor i partiet. Det har följts av en omfattande ryktesspridning och "affärer" som inte varit särskilt smickrande för partiet. Odell är oförstående till flera av dem och har svårt att ta dem på allvar. Som exempelvis att det skulle finnas en "plan B" hos Odells anhängare med uppgift att få det kommande rikstinget avbrutet och få arrangemanget senarelagt till i sommar för att därmed skapa ökad tid för Odells kampanjarbete.

Utmanaren är väl införstådd att dramaturgin inför det kommande rikstinget är medialt intressant. Men han väljer hellre att tala om tiden efter valet av partiledare. Mats Odell tycker, trots kritiken av Hägglunds ledarskap, att det är viktigt att Kristdemokraterna går in i en period av försoning. Trots allt, menar han, är det fler frågor som förenar än skiljer parterna åt. Inför partisympatisörerna i Borlänge var han också noga med konstaterandet att ingen i partiet ska anses förbrukad i framtiden på grund av sitt ställningstagande i partiledarvalet.

Det är ödmjukt resonerat, men det är inte säkert att Göran Hägglunds sympatisörer delar resonemanget efter Odells intåg på scenen efter valberedningens förslag i partiledarfrågan.

Mer läsning

Annons