Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: När stödrösterna är bortslängda och KD åkt ur kommer få att sakna partiet i riksdagen

/
  • Partiledaren Ebba Busch Thor (KD) har sagt att hennes uppgift nu är att göra KD:s nya politik känd.

Nyligen genomförde KD sina kommun- och landstingsdagar i Karlstad. Det är ett krisande parti som ser ut att åka ur riksdagen.

Annons

Säkerligen skulle några fler än läsarna av den kristna tidningen Dagen bli ledsna. Men den grupp som inte skulle klara sig utan Kristdemokraterna verkar vara försvinnande liten.

Opinionsmätningarna visar att väljarna sviker KD.

De har nu så lågt stöd att många moderater inte längre känner att det är värt, eller att de inte vågar stödrösta på partiet.

När man analyserar KD:s berättigande i svensk politik måste man komma ihåg att i valet 2010 var 37 procent av rösterna stödröster, från väljare som inte ansåg att KD var det bästa partiet men som var rädda för att KD skulle åka ur och att det skulle drabba alliansen. Den siffran var cirka 20 procent i valet 2014.

Tittar man på KD:s hjärtefrågor är det tydligt att partiet har svårt att sticka ut. KD har pendlat mellan att betona familj och vård, och tidigare har KD velat vinna konservativa väljare med frågor som försvar, invandring samt lag och ordning

Att förstatliga sjukvården och att stänga skattegapet mellan pensionärer och löntagare, som den nya partisekreteraren Peter Kullgren framhåller som de viktigaste frågorna för Kristdemokraterna (Dagens Samhälle nr 4/2017), gör dem knappast unika.

Det som möjligtvis kan ses som mer kristdemokratiskt är hur hårt de betonar ”familjen”.

I sakfrågor innebär det sådant som att de är emot individualiserad föräldraförsäkring och för skattesänkningar för barnfamiljer.

Idag vore det fel att kalla Kristdemokraterna hbtq-motståndare, men deras vurm för familjen innefattar heller inga särskilda förslag för stjärnfamiljer.

Numera är kanske abortmotståndet, med Ebba Busch Thors stöd för samvetsfrihet för barnmorskor, det som mest kännetecknar partiets moralkonservativa synsätt.

Trots detta ska KD inte betraktas som obetydliga i svensk politik. Partiet kan gott ta åt sig äran för centrala politiska beslut som gläder den som vill ha en fortsatt tydlig blockpolitik mellan höger och vänster: att decemberöverenskommelsen revs upp.

Möjligtvis är det tack vare Ebba Busch Thors påtryckningar sedan hon blev partiledare 2015, som Moderaterna vill ha en gemensam alliansbudget. Hennes dans ut åt höger – och därmed närmandet till SD – kan ha påverkat M att gå samma väg.

Men när splittringarna mellan de konservativa och de liberala ideologierna i alliansen blivit allt mer kännbara är det svårt att se att alliansen skulle förlora någonting på att bli av med sitt mest konservativa parti.

Vi lever i ett land där kyrkan är skild från staten sedan länge och där stora delar av befolkningen inte känner någon koppling till kristendomen.

Om KD åker ur riksdagen 2018 kan det vara lägligt att, inför ett försök till comeback, göra en Liberalerna och byta namn.

Fast till något bättre.

Mer läsning

Annons