Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PÅ PLATS I USA: Den skenhelige Trump backar redan från politiken han vann valet med

/
  • Trump hade bara gott att säga om Barack Obama efter ett en och en halv timmes möte i Vita huset.

Annons

Att döma av nyhetsrapporteringen hemifrån så var chocken över resultatet i presidentvalet långt större i Sverige och Europa än här i USA.

Den knappa veckan sedan valet har präglats av en debatt kring hur prognosmakarna kunde vara så fel ute – att man gav Hillary Clinton ett så stort försprång trots att det var känt och dokumenterat att hon hade svårt att motivera och mobilisera Demokraternas kärnväljare.

Så klart har mycket också kretsat kring hur Donald Trumps kabinett kommer att se ut när han i januari svärs in som president.

Men det dröjde bara någon dag innan det stod klart att ingen riktigt vet vad valet kommer att innebära sakpolitiskt.

Miljontals människor bänkade sig därför framför TV-apparaterna igår kväll amerikansk tid för att se den första intervjun med den tillträdande presidenten i CBS 60 minutes.

Även om det är svårt att riktigt utröna om Trump nu i första hand anpassar sig efter de förväntningar som följer av ämbetet – eller om han, som han själv ger uttryck för, faktiskt är lättad att slippa det politiska kampanjlandets charader – så är det uppenbart att något har hänt.

Under intervjun beskrevs kontakten med Hillary Clinton efter valet som fin (it couldn’t have been nicer!). Motkandidaten som för en vecka sedan skulle slängas i fängelse var igår "mycket stark".

Trump talade därtill länge, vördnadsfullt och nästan rört om president Barack Obama som det visade sig att han aldrig träffat innan han i slutet av förra veckan besökte Vita huset för att inleda maktöverlämningen – ett möte som skulle ha varat en kvart, men som pågick i en och en halv timme.

När Trump ombads förklara den egna valvinsten löd förklaringen att tidigare regeringar svikt amerikanerna när det gäller arbete och krigen i Mellanöstern.

Han återanvände sina kampanjparoller om att vi håller på att förlora det här landet och lovade att åter sätta de egna intressena främst.

Men den mur han lovat bygga mot Mexico visade sig nu i stället kunna bli ett staket.

Och när det gäller de miljontals illegala invandrare som skulle utvisas snarast efter valet så tycks Trump nu enbart intressera sig för de som begår andra brott än att uppehålla sig i landet olagligt.

Även när det gäller den så kallade Obamacare, som gjorde det möjligt för stora grupper som tidigare saknade sjukvårdsförsäkring att få vård, menade sig Trump nu vilja behålla centrala delar som att försäkringsbolag inte hur som helst ska få säga nej till personer som har en känd sjukdomshistorik.

Helst ville Trump dock prata om att rensa upp i och förenkla virrvarret till skattesystem och få till en generell skattesänkning, om att besegra Islamiska Staten och om reformer för att begränsa lobbyister och särintressens inflytande i politiken – helt enkelt saker som få amerikaner lär invända emot.

Känsligare blev det när Trump under intervjun pressades kring vad han avser göra med utnämningsmakten till Högsta domstolen och den i USA tyvärr fortfarande känsliga aborträtten.

Där var han tydlig med att han vill se domare som är emot abort – men försökte sedan snabbt vifta undan det hela med att poängtera att det i sådant fall kommer att ta väldigt lång tid innan det blir fråga om någon förändring och att kvinnor även efter det skulle kunna resa till någon av de delstater som själva beslutat att tillåta abort för att få hjälp.

Någon sekvens senare menade Trump i stället att den också känsliga frågan om rätt till samkönade äktenskap redan var avgjord och därför onödig att ens diskutera.

Så mycket för politisk konsekvens…

Intervjun var utan tvekan en viktig framgång för Donald Trump – taktiken är helt uppenbart att försöka få de reaktionära, drastiska och inte sällan främlingsfientliga löften han gjorde under valkampanjen att tolkas som en pragmatikers viljeriktning eller affärsmannens ingångsbud.

Det var förstås skönt att höra Trump erkänna att detta var en väldigt smutsig kampanj – han gick till och med så långt som att kalla den för den smutsigaste någonsin. Samtidigt är det mer än bisarrt.

Karl'n var ju själv, utan tvekan, största boven i dramat!

På nio veckor ska Donald Trump nu rekrytera 4000 personer till tjänstgöring i hans nya administration.

Skulle presidentskapets inledning bli sådan som Trump nu försöker göra gällande så lär de som varit tveksamma (och även en del tidigare motståndare) tycka att det nog inte blev så tokigt – samtidigt lär många supportrar inse att de köpt grisen i säcken.

Själv köper jag det inte.

En politiker som vill få det att framstå som att han bara låtsats vara en närmast bindgalen främlingsfientlig bigott är inte bättre än en som rakt av är det.

Den som gör så är sannolikt också innerst inne allt detta – därtill är han skenhelig.

Mer läsning

Annons