Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovetenskapligt Vallin!

/
  • Per Segerbäck bor i en trästuga ute i skogen. På fikabordet syns den mätare han använder för att mäta magnetfält/elektricitet.

Annons

John Vallin hänvisar till förlegade provokationsstudier i sitt inlägg på ledarsidan den 7 januari. Dessa studier är utförda av James Rubin som exempelvis föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) refererar till och som skulle bevisa att elöverkänslighet inte existerar. Detta är ett skolexempel på när forskning bedrivs på fel sätt, John Vallin!

Att försöka gissa sig till" om man utsätts för elektromagnetisk strålning (EMF) eller inte, i en redan "strålningsförorenad" miljö, samtidigt som någon står och tittar på och ger instruktioner, blir för många faktorer att hålla reda på och leder i slutänden till att man överhuvudtaget inte vet vad som mäts.

Nyare forskning från till exempel 2010 som bevisar elöverkänslighet, mäter direkt den fysiologiska reaktionen på EMF: med hjälp av HRV-mätning, som bland annat mäter hjärtfrekvensvariabiliteten och förändringar i autonoma nervsystemet. I dessa mätningar vet varken den studerade eller den som studerar när EMP-testet utförs, vilket utesluter felkällor och blir objektivt mätbart, exempelvis studier gjorda av Magda Havas PhD; Trent University, Kanada.

Dessa studier är särskilt intressanta för exempelvis läkare, speciellt kardiologer, då Havas menar att mätmetoden hon har använt sig av för att bedöma elöverkänslighet, med hjälp av mätning av autonoma nervsystemet (ANS) och hjärtfrekvensvariabilitet (HRV), skulle kunna användas kliniskt.

Det handlar inte längre om att bevisa om elöverkänslighet (EHS) existerar eller inte, den frågan är passé. Den fråga vi ska ställa oss i dag och som också är i linje med Europarådets rekommendationer beträffande elöverkänsliga, är: Hur kan vi bäst hjälpa denna grupp av hårt drabbade människor till ett människovärdigt boende och liv under trygga förhållanden med lägre strålning?

Minna Orvokki Halminen

har en fil kand i psykologi och är samhälls- och beteendevetare, boende i Borlänge.

Mer läsning

Annons