Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovärdigt spel om äldre

/
  • Carema Care har utformat sparbetingen vid en del äldreboenden till ett spel om vem eller vilka i personalen som kan spara mest. Det är ovärdigt svensk äldrevård.

Annons

Snart inte en dag utan en ny upprörande berättelse om hur verksamheten utförs på några av de äldreboenden där Carema Care har fått kommunens uppdrag att svara för äldrevården. Torsdagens avslöjande i Dagens Nyheter om att bolaget uppmanar anställda att tävla om hur mycket de kan spara in på de äldres mat, inkontinenshjälpmedel och förbrukningsartiklar, samtidigt som den fasta kostnaden redan ligger under det normala, borde få regeringens äldreminister Maria Larsson (KD) att vibrera av obehag och ilska.

Det är situationen vid ett korttidsboende för äldre i Järfälla norr om Stockholm som tidningsuppgifterna handlar om. Tidningen har fått ta del av dokument som övertygande bekräftar personalens uppgifter om förhållandena och vad som ledningen förväntar sig av dem. De anställda anser att arbetssituationen har varit en mardröm. Förutom att göra sitt ordinarie jobb, att som sjuksköterskor och undersköterskor ansvara för de äldres vård och hälsa, har de också ålagts att tvätta, städa och fungera som vaktmästare, samtidigt som arbetsgivaren dragit ned på personal. Sjuk personal har inte ersatts och anställda skickas hem de timmar som lagen inte kräver en minimibemanning.

I förra veckan fick emellertid personalen ett besked de hoppats på; nämligen att Järfälla kommuns beslut att ta över verksamheten i egen regi från augusti månad nästa år. Det finns naturligtvis inga garantier, men mot bakgrund av vad som avslöjats om Carema Cares metoder för att leva upp till sina ägares, riskkapitalisterna, krav på vinst i verksamheten, finns det ändå goda skäl anta att de äldre får en bättre vård när kommunen tar sitt ansvar och avbryter entreprenadförfarandet. I varje fall finns det då ingen risk att äldreboendets brukare behöver befara att girighet ska styra vården.

I förra veckan fick Socialstyrelsen ett uppdrag från regeringen om att ta fram ett vägledande underlag för upphandling av kommunal vård och omsorg om äldre. Syftet med uppdraget är tydliggöra ansvarsfrågan, vårdens kvalitet och att det görs de uppföljningar så att det säkerställs att verksamheten bedrivs i enlighet med kraven i socialtjänstlagen. Regeringens initiativ är bra, men det är bedrövligt att det har blivit nödvändigt. Äldrevården är kommunens ansvar och det borde vara en självklarhet att de äldre får de resurser som krävs. De många larmrapporterna om brister indikerar att det inte är så.

Mer läsning

Annons