Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyldiga måste skyddas

Annons

Anders Milton ledde den nationella psykiatriutredningen som tillsattes efter att utrikesminister Anna Lindh och 5-åriga Sabina från Arvika mördades i september 2003 av psykiskt sjuka individer. Utredningen resulterade bland annat i förslag om stora förstärkningar i vården av psykiskt sjuka och att pengar skulle öronmärkas för kommunala insatser.

Falubon Hans Nordén skrev 2001 en bok med underrubriken "Röster om psykiatrireformen" som blev ett viktigt inslag i samhällsdebatten om vad som hände med alla dem som kastades ut från institutionerna i början av 1980-talet. I boken konstaterades att det inte fanns någon beredskap i kommunerna när de långtidssjuka fick flytta hem efter många år på slutna vårdinstitutioner.

Regeringar och riksdagar har således haft tillgång till en omfattande dokumentation av tillståndet i landet när det gäller situationen för de psykiskt sjuka. Konsekvenserna av 80-talets vårdreform borde rimligen ha kunnat förutses. Men de politiska insatserna har dröjt, även om regeringen så sent som för en vecka sedan presenterade en viss satsning inom psykiatrin. 500 miljoner satsas på en förbättrad tillgänglighet och en ökad kvalitet inom psykiatrin. Både landstingen och kommunerna får del av pengarna.

Men socialminister Göran Hägglund (kd) och hans regering har ingen anledning att slå sig till ro med det ökade anslaget. Visserligen måste regeringen arbeta med en långsiktig lösning, men dåden i Nyköping visar med eftertryck att samhällets insatser också måste ha ett kortare perspektiv. Men den kunskap som uppenbarligen finns både inom sjukvården och hos polisen när det gäller de sjukas identitet och befintlighet, måste det vara rimligt att ett civiliserat samhälle isolerar den sjuke från möjlighet att begå allvarliga våldsbrott.

Anders Milton föreslog en satsning på 800 miljoner kronor extra om året till psykvården. Dessutom tyckte han att riksdagen skulle stifta en lag som tvingade kommuner och landsting att samarbeta bättre och att psykiatrin borde få ett eget politikområde.

Miltons åtgärdskatalog är också en långsiktig strategisk satsning. Men onsdagens tragik i Nyköping visar att vi måste ställa krav på snabbare insatser från samhället. Tvångsintagning av sjuka och en ökad observation av patienter som på väg ut i samhället efter långvarig vård, är ett par konkreta förslag som borde kunna verkställas utan onödig byråkrati.

Mer läsning

Annons