Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Orörd natur skapar inga jobb"

Annons

Om den lösningen fanns så skulle man i Åre montera ned sin kabinbana och liftarna ovanför trädgränsen för att förbereda för den framtida affärsidén. Om den lösningen fanns skulle Norge redan idag ha en betydligt större turistinkomst från Galdhöpiggen, Glittertind och Juvashö än från Trysil. För att inte nämna Rendalssölen som ligger synligt från Idre Fjäll.

Rendalssölen är mäktigare än Åreskutan och reser sig över tusen meter över omgivande landskap. Städjan når ungefär femhundra meter över omgivande lågland. Men då kan man ju ta bilen de första tvåhundra höjdmetrarna.

I Nordnorge finns originalet till Städjan - Stedtind. Mäktigt! 1 400 meter över havet. Och ligger vid havet. Bifogar en bild. Med din och andra miljöfanatikers logik skulle Stedtind kunna bli en turistisk guldgruva i framtiden. Men hur?

Fulufjället fanns innan det blev Nationalpark. Nationalparken lockar nog fler turister till Sveriges högsta vattenfall, men hur många arbetstillfällen skapar det?

Vi som bor här uppe vet vilken enorm tillgång vår fantastiska natur är för ett rörligt friluftsliv. Här finns i närområdet hur mycket natur som hels att utforska och njuta av i ensamhet om man vill. Men det skapar inga arbetstillfällen.

I programmet Argument nämnde även statssekreteraren på Miljödepartementet och Naturskyddsföreningen hur den framtida turismen i vårt område skulle bli ännu större om Städjan bevarades orörd. Men hur då?

Man nämnde den anläggningsoberoende turismen. Var finns turistnäringen i en sådan verksamhet? Tillverkningsindustrin skulle kanske kunna öka produktionen av vandringskängor, tält, kompasser och torrskaffning.

Importen av termosar, ryggsäckar, bananer, apelsiner och choklad skulle öka. Städjan ligger inklämd mellan två skidanläggningar och en bilparkering och är redan nu väldigt sårigt av alla fötter som sommartid bestiger berget för att blicka ut över liftarna på Idre Fjäll och bilarna på parkeringen nedanför Nipfjället.

Jag tror att du, som många andra, blandar ihop ett rörligt friluftsliv och allemansrätten med en turistnäring som skapar arbetstillfällen utan att tära på naturen och miljön.

Eller kan det vara så att du har förstått hur och när, och för vilka, som den orörda naturen ska bli en större tillgång för turistnäringen och skapa fler arbetstillfällen? Berätta i så fall för mig.

Vänliga hälsningar
/ULF BJÖRKLUND, Idre

Mer läsning

Annons