Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtag i alliansen krävs

Annons

den 13 december2005

I betraktande av de senaste veckornas händelser i svensk inrikespolitik, då regeringen utsatts för utomordentligt allvarliga påfrestningar i flera trovärdighetsfrågor, är det frapperande när olika opinionsinstitut kommer fram till slutsatser som tyder på att Göran Persson i det närmaste går skadeslös ur krisen.

Hur kunde Alliansen så illa förvalta framgångsvågen under våren och sommaren? För det råder ingen tvekan om att höstens politiska verksamhet inte har inneburit någon offensiv från de borgerliga samarbetspartierna. Alliansen har kommit i skymundan för flera stora och små skandaler, inte i de egna leden, utan sådana som berört trion i regeringssamarbetet, men som medialt ställt borgerligheten offside. De borgergliga har varken som allians eller som enskilda partier befunnits närvarande på spelplanen.

Alliansens taktik kring regeringens agerande runt tsunamikatastrofen är väl känd vid det här laget. De borgerliga sätter stort hopp till en prickning av regeringen i konstitutionsutskottet med följd att Alliansen också kräver misstroende mot i varje fall utrikesministern.

Men det är inte alls säkert att utfallet av KU-granskningen och de politiska initiativ och eventuella offer den leder till, innebär någon omfattande förskjutning av väljar-opinionen.

Snarare är det tämligen säkert att det krävs andra åtgärder än att kritisera regeringens tillkortakommanden för att få väljaropinionen att åter tro på ett regeringsskifte i slutet av nästa år.

Alliansen står således inför svårigheter. Centerns hattande i misstroendefrågan i förra veckan lägger ytterligare börda på det ansvar som nu åvilar de fyra partiledarna hos moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna i arbetet med att ge borgerliga väljare nya argument för ett regeringsskifte.

De flesta bedömare tror på en positiv ekonomisk utveckling både för den enskilde och företag under det kommande året. En sådan utveckling kommer att gynna Persson-administrationen. Den kräver därför att Alliansen gör ett rejält omtag i arbetet med den borgerliga politikens strategi.

Väljarna måste få en förnyad, och tydlig, redovisning om skälen till varför Sverige behöver en borgerlig regering efter nästa val.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons