Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart vad Jonas Sjöstedt (V) tycker

Annons

När Vänsterpartiet i helgen samlas för att välja en ny partiledare är Jonas Sjöstedt den utvalde. Sjöstedt åtnjuter stor respekt bland sina politiska motståndare och anses bli en vitamininjektion efter Lars Ohlys mindre lyckade partiledarskap.

Dagen före kongressen skriver Sjöstedt på DN:s debattsida, tillsammans med sin eventuella partiledarkollega Ulla Andersson, att Vänsterpartiets mål är sex timmars arbetsdag.

Den som bläddrade vidare några sidor i samma tidning kunde läsa en intervju där Sjöstedt förklarade att även om vi självklart ska ha kvar vårt mål om sex timmars arbetsdag, är det viktigare att i dag diskutera hur vi kan korta en bit på vägen än att vifta med den parollen.

Detta är intressant av två skäl. Dels verkar Sjöstedt inte tycka att han viftar med parollen när han uttrycker åsikter på landets mest inflytelserika debattsida, dels fortsätter han att vara luddig med sina personliga svar i avgörande frågor.

Vad Sjöstedt egentligen tycker om alltifrån femårsplaner till sextimmarsdagar lär vi aldrig bli riktigt kloka på. Vissa skulle kalla hans förhållningssätt för pragmatism, andra för principlöshet. Ordvalet är väl mest en smaksak.

Mer läsning

Annons