Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegriplig v-kritik av vårt valsystem

Annons

den 9 februari 2007

Hur ska man annars tolka att socialdemokratiska politiker gång på gång och i olika sammanhang pekar på det faktum att vänstern fick 1400 fler röster än alliansen och sjukvårdspartiet fick. Nu senast framfördes denna uppgift av landstingsrådet Lars-Ove Hagberg (v) i en debattartikel i måndags, den 5 februari. Han framhåller också att "egentligen" skulle vänstern ha haft ytterligare ett mandat och moderaterna ett mindre.

Han grundar sin åsikt på att Dalarna är indelat i flera valkretsar. Hade länet utgjorts av en enda valkrets hade moderaterna förlorat ett mandat.

Det är näst intill obegripligt att vänstern nedlåter sig till att diskvalificera vårt valsystem och plötsligt betraktar det som ett system med brister och tycker därför att man med gott samvete kan klamra sig kvar vid makten.

Vårt valsystem har vi haft sedan 1911, alltså redan innan riksdagen fattade beslut om allmän och lika rösträtt, vilket skedde 1919. Två år senare fick vi kvinnlig rösträtt.

Men om det inte hade funnits valkretsar, hur skulle det då se ut i riksdag, landsting och kommuner?

Antalet mandat står i proportion till antalet röstberättigade inom varje valkrets. Alla röstsedlar räknas inom varje valkrets. Sedan divideras varje partis antal röster med 1,4. Det parti som då har flest röster får det första mandatet. Sedan divideras det partiets röster med 3. Nästa gång partiet får ett mandat divideras med 5.

Ett mandat till en beslutandeförsamling "kostar" ett skiftande antal röster. Det krävs alltså inte lika många röster för att vinna ett mandat i Norrland som det gör i Stockholm eller Skåne. Av riksdagens 349 mandat är 310 fasta mandat.

Om man nu gör tankeexperimentet att landet inte har någon valkretsindelning utan hela landet är en enda valkrets.

Hur många riksdagsledamöter skulle då komma från Norrbotten med sina 200000 invånare jämfört med Skånes 1,2 miljoner? Och dalabänken i riksdagen skulle snarare vara bara en enda stol.

På regionnivå gäller samma resonemang. Valkretsindelningen borgar för att landstingsfullmäktige består av ledamöter från alla delar av vårt län.

Det är trist att vänstermajoritetens företrädare försöker slå blå dunster i ögonen på valmanskåren. Vid ett första påseende kan det tyckas märkligt att flest röster inte får flest mandat, men vid lite eftertanke framstår systemet som genialiskt och som tar hänsyn till alla delar av landet eller länet.

Slå vakt om vårt valsystem och smutskasta det inte för att försöka vinna sympatier och förståelse för ett agerande som är förkastligt.

KARIN ROSENCRANTZ-BERGDAHL

Mer läsning

Annons