Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obefogad kritik mot obyråkratiskt Skolverk

Annons

Det blev ett herrans liv på de fackliga organisationerna i början av veckan när det visade att Skolverket, för att hinna med uppdraget att ta fram de utlovade lärarlegitimationerna, tagit hjälp av ett bemanningsföretag. Verket anklagades för att ta oseriöst på jobbet genom att lägga ut en del av arbetsuppgifterna. Eftersom Skolverket ägnar sig åt myndighetsutövning ansåg lärarfacken att uppdraget inte kunde skötas av andra än personal vid myndigheten.

I och för sig är det begripligt om lärarnas fackliga organisationer kände oro över om deras länge emotsedda kvalitetsbevis skulle verkställas av personal utan kompetens. Men innan deras kritik offentliggjordes borde sakuppgifterna ha kontrollerats med Skolverket.

När Skolverkets chef, Anna Eklund, i tv-Aktuellt fick chansen att förklara sig visade det sig nämligen att kritiken mot myndigheten var obefogad. Eklund kunde övertygande informera om att Skolverket inte delegerat något myndighetsutförande till bemanningsfirman. Faktakontroll och beslut om utfärdande av legitimationen fattas av Skolverkets personal, precis så som uppdraget från regeringen är formulerat.

Tack vare hjälpen från bemanningsföretaget går pappersexercisen smidigare och flera tusen lärare som väntar på sitt "id-kort" slipper onödig väntetid.

Mer läsning

Annons