Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nytt parti är inget för mig"

/

Annons

Det var tidningen Dagen som i går flaggade för att oenigheten bland landets kristdemokrater kan resultera i ett nytt parti. Partimedlemmen Per Kronlid tror på möjligheten att samla tillräckligt många medlemmar för att skapa ett konkurrerande kristdemokratiskt parti. Det nya partiet ska rekrytera sina medlemmarna bland dem som är kritiska till partilinjens inställning.

Per Kronlid vill se ett parti med uppgift att, som han uttrycker saken, "stå på de ofödda barnens sida". Kronlids linje är att totalförbjuda aborter i Sverige och han beklagar att partiledaren Göran Hägglunds politik vann gehör vid rikstinget.

Det gör ju också du, Lennart. Varför välkomnar du inte ett nytt parti?

- Jag ser mig som en internationell kristdemokrat och får stöd för min egen uppfattning i abortfrågan både från kristdemokratisk politik i våra nordiska grannläder, men också inför inställningen ute i Europa. Det är den svenska lagstiftningen med rätten till abort vid 18 veckor som sticker ut. I andra länder är det 12 veckor som gäller. Det är också tolvveckorsregeln som jag vill driva. Det gör jag bäst i mitt nuvarande parti.

Det innebär i praktiken att du ger upp och ställer in dig bakom Göran Hägglund?

- Jag accepterar givetvis ett demokratiskt beslut, men att vara politiker innebär att aldrig ge upp de egna värderingarna. Jag tycker också att partiledningen underskattar kraften i den linje som jag företräder. Varken Göran Hägglund - under rikstinget - och nu även vår partisekreterare Lennart Sjögren ger inte en rättvis bild av opinionsläget i partiet.

Vad brister i deras tolkning?

- Under rikstinget gjorde de båda kvällstidningarna oberoende läsarundersökningar om inställningen till aborter. När jag summerade undersökningarna kunde jag enkelt konstatera en mycket tydlig förskjutning åt en mer restriktiv linje. Men när Göran Hägglund kommenterade läsarreaktionerna valde han att negligera resultaten.

- Nu hör jag också att vår partisekreterare anser att partiet inte är splittrat i abortfrågan. Den bilden är inte korrekt. Vi som deltog i rikstinget har en annan uppfattning. Det finns en växande kritik mot den kristdemokratiska linjen, även om våra stora distrikt i Stockholm och Jönköping anslutit sig till partiledningens hållning.

Hur är inställningen i Dalarna?

- Här är abortfrågan en "icke-fråga". Det råder en fullständig uppställning bakom den 12-veckorslinje som jag och övriga kristdemokrater från Dalarna driver. Vi upplever också att trycket ökar runt om i landet. Det är också skälet till att jag tänker fortsätta att driva min linje enligt principen droppen som urholkar stenen. Men inte i ett nytt parti. Jag blir kvar hos kristdemokraterna!

Fakta/Lennart Sacrédeus

Bor: I Mora

Ålder: 50 år

Yrke: Riksdagsledamot, lärare

Familj: Hustru Birgitta, 48 år, oppositionsråd (kd) i landstinget

Barnen Hulda 15, John 13 och Olov 11 år

Mer läsning

Annons