Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny start för bättre integration

/

Annons

Situationen i Irak är den främsta orsaken till det ökade trycket från flyktingar som vill komma till Sverige. När situationen i Irak förbättras kan man nog räkna med att flera av dessa återvänder.

Situationen för dem som kommer hit är ofta besvärlig. Dels har man tvingats lämna sitt land, ett land som man alltid kommer att ha starka band till, dels är mycket nytt i det nya landet, naturen, språket och jämställdhet mellan könen är exempel på detta.

Att cykla och simma är en självklarhet för oss men inte för alla som kommer hit. Samtidigt finns det starka drivkrafter hos de som flytt från sitt land. Den kraften ska vi ta tillvara genom att bättre än tidigare bjuda in flyktingen att ta del i samhällsutvecklingen

Den 1 juli upphörde Integrationsverket vars verksamheter flyttats till bland andra länsstyrelserna. Förhoppningsvis kommer detta att leda till ett bättre mottagande när länsstyrelsen kan förhandla direkt med kommunerna, samt att fler kommuner i Dalarna blir beredda att ta emot flyktingar.

För att få en acceptans för en ambitiös flyktingmottagning krävs också att man som kommun får något tillbaka. Det är här som synsättet på flyktingen som en resurs kommer in. Vi behöver arbetskraft i Sverige, arbetskraft som kan ta vid när våra 40-talister nu går i pension. För att klara detta måste vi ha en integration som fungerar väl.

I Falun har vi det senaste året arbetat intensivt på att förnya och förbättra flyktingmottagandet. En arbetslinje gäller, där det handlar om att ta till vara den enskildes resurser. I den individuella introduktionsplan som tas fram för var och en är det viktigt att matcha rätt arbete till rätt person och därmed ge möjligheter till självförsörjning så fort som möjligt. En bra hjälp är att regeringen från den 2 juli infört det så kallade Insteget som ger lönesubvention till den som anställer en flykting.

En ny inriktning för att lära sig svenska har införts. Inlärningen ska ske mer utifrån den enskildes förutsättningar. Det är skillnad på att lära sig svenska om man är analfabet jämfört med om man har en högskoleexamen från hemlandet. Kombinationen yrkessvenska och yrkesintroduktion tror vi kommer att ge en mycket snabbare känsla för språket och ett bättre ordförråd.

I vårt integrationspolitiska program står att Falun ska vara en öppen kommun där alla människor har lika rättigheter och möjligheter. Min förhoppning är att vi Falubor nu kan leva upp till dessa vackra ord. Det kräver att vi bjuder in den nye medborgaren i vårt sociala fält vare sig det gäller arbetsliv eller fritid. Jag är övertygad om att vi i så fall kommer att få mycket positivt tillbaka.

DAN WESTERBERG (c) är ordförande Falu kommuns integrationsråd samt kommunalråd (c)

Mer läsning

Annons