Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu testas beredskapen

Annons

den 1 mars 2006

Rimligen är vi väl rustade att hantera den aggressiva sjukdomen. Men ändå är det sannolikt att också svenska tamdjur kommer att smittas.

Sverige är det nionde landet i EU som drabbas av viruset H5N1. Fortfarande finns inga tecken på att sjukdomen kan smitta mellan människor, utan bara från fågel till människa. Detta konstaterande avgör också regeringens och myndigheternas beredskapsinsatser. Både försvaret och kustbevakningen har kopplats in i arbetet med att bekämpa viruset.

Det finns således både en yttre och inre organisation som hela tiden kan bedöma riskläget och vidta de åtgärder som utvecklingen av sjukdomen kräver.

Allmänhetens behov av information kommer att öka dramatiskt de närmaste dagarna. Det visar all erfarenhet från den här typen av situationer. Informationsstrategin, tillsammans med de konkreta åtgärderna att bekämpa förekomsten av virus, är helt avgörande för myndigheternas trovärdighet bland allmänheten.

Snabb, kontinuerlig och korrekt information är avgörande för allmänhetens förhållningssätt till det som har skett.

Utan några jämförelser i övrigt, finns det också goda skäl anta att regeringen lärt av läxan från flodvågskatastrofen när det gäller vikten av ett informationsflöde med substans och en tydlig målgrupp.

Det lokala informationsbehovet får inte underskattas vid den här typen av händelser. Fågelinfluensan och dess risker kommer att bli ett givet samtalsämne på arbetsplatser, i skolor och andra centrala mötesplatser.

Både myndigheter och medier har ett ansvar, men med olika uppdrag.

Tidningens uppgift är givetvis att ge korrekt information, men även att granska att uppgifterna från myndigheter och andra aktörer, som exempelvis handeln, är vederhäftiga.

Uppgiften blir inte helt enkel, men desto viktigare.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons