Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dags att sluta fuska

Annons

Det svenska välfärdssystemet byggdes upp under en tidsperiod, präglad av människor med en obändig tro på den goda människan. Efterkrigstidens medborgare ville skapa ett bättre och mänskligare Sverige, där den som exempelvis drabbades av sjukdom och arbetslöshet, inte skulle hotas av samma katastrof som många av deras förfäder fick uppleva.

Successivt och solidariskt har Sverige byggt upp en välfärd som fram till nu fortfarande framstår som en förebild i många länder.

Men numera vet vi också att myntet har en trist baksida. Det skattefinansierade bidrags- och försäkringssystemet, har över tid utsatts för ett omfattande fusk. I stället för att se över och möjligen komplettera det stundom grovmaskiga välfärdsnätet, tvingas staten i stället anställa hundratals medarbetare för att kontrollera svenskens allt ökande benägenhet att fuska och brottsligt utnyttja systemet.

När försäkringskassorna nu drar igång en storsatsning med 300 nya tjänster för att komma åt fusket, blir vi inte ens förvånade. Snarare ser vi med gillande att staten sätter in resurser för att stävja en verksamhet som många misstänker att ha fått pågå alldeles för länge.

Socialförsäkringssystemet är inte en försörjningsform, inte heller ett medel för att få lite extra inkomster. Det är kort och gott en försäkring som vi alla bekostar med skattepengar och som endast ska användas om skälen uppfylls.

I den tidvis högljudda debatten om orsaken till landets höga sjukskrivningstal, har de flesta av våra politiker visat både feghet och aningslöshet när resonemanget kring bidragsfusk kommit på tal. Nästan alla andra anledningar än människors utnyttjande av systemet har varit acceptabla orsaksförklaringar bland politikerna.

Men det som nu sker inom försäkringskassan visar att sanningen kommit i fatt de blåögdas uppfattning. Nu vågar också politikerna öppet erkänna vad de innerst inne känt till sedan många år.

Blott det faktum att det blir känt att försäkringskassan utökar sin kontrollfunktion, kommer med automatik att minska andelen fuskare.

Men egentligen handlar frågan om något väsentligare än att jaga systemfuskare. Vi måste ändra attityder. Jag och du måste inse att socialförsäkringssystemet är ett av flera fantastiska välfärdsprogram som ska hjälpa oss i tider av svårigheter och sjukdom. Endast en rättmätig användning av systemet gör att det i förlängningen kan överleva och därmed skapa fortsatta förutsättningar för en humant samhälle.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons