Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationella tvistefrågor

Annons

Midsommarhelgens hårda förhandlingar om EU-fördraget visar på några av de problem som medlemsländerna har att lösa. Polens utfall mot EU:s nuvarande ordförandeland, Tyskland, var nära att orsaka den värsta krisen för EU på många år. Även om fördraget kunde förhandlas i hamn, visar den öppna konflikten mellan Polen och Tyskland på motsättningar som säkerligen inte begravs enbart tack vare den kompromisslösning om röstviktningen som EU-medlemmarna ändå kunde enas om.

EU-mötet visar i hög grad på att många och stora nationer är ovilliga att dra tillbaka nationella intressen för att skapa ökat utrymme för en gemensam Europeisk syn på olika frågor.

Den avgående brittiske premiärministern Tony Blair reste hem från mötet i Bryssel med ett framgångsbesked för den brittiska opinionen. Storbritannien står fortfarande utanför unionens straffrättsliga samarbete och behöver inte heller bry sig om stadgan kring de medborgerliga rättigheterna. Med dessa förhandlingsvinster i bagaget kan Blair överlämna två tydliga presenter för sin efterträdare, som därmed slipper utlysa nationell folkomröstning om fördraget.

Hos oss tycks statsminister Fredrik Reinfeldt hysa mest tacksamhet över fördragsbeslutets ordförandebeslut som innebär mindre makt till de tillfälliga och rullande ordförandeskap som hittills ställt stora krav på ledarskap, nu senast tydligt markerat av Tysklands Angela Merkel.

Mer läsning

Annons