Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näste statsminister

Annons

Till skillnad från statsminister Göran Perssons sommartal i Björkvik helgen innan fick moderatledaren upprepade och uppskattande applåder - enligt uppgift fick statsministern under sitt fyrtio minuters tal enbart två spontanapplåder, medan moderatledaren fick ett tiotal.

På pressbåten på väg till Vaxholm delade Reinfeldt ut ett tjugo sidor långt brev som han hade överlämnat till de övriga borgerliga partiledarna där han visade sin syn på samarbetet inom alliansen.

Högsta prioritet är allt som handlar om att ekonomin tar fart, berättade han. Med lägre inkomstskatter ska det bli intressantare för låg- och medelinkomsttagare, men främst de som försörjer sig på bidrag, att jobba och att jobba mer. Och med ökade inkomster ökar konsumtionen och ekonomin kommer i rullning. Han menar att moderaternas väg till fler jobb står på tre ben: Att det ska löna sig att arbeta, att företag ska våga anställa och att företagande ska bli lättare.

"Detta är vårt bud inför Bankeryd", sade Reinfeldt. Men tillade också att "allting är förhandlingsbart, för annars ska man inte syssla med politik".

De borgerliga partiledarna hade redan hemma hos Maud Olofsson, enligt Reinfeldt, lovat varandra att alliansen inte handlade om ultimativa krav utan att alla kompromissar för att maktskifte ska vara möjligt.

Fredrik Reinfeldt höll ett bra tal där han drev lagom gäck med socialdemokraterna i allmänhet och Göran Persson i synnerhet. Han refererade till Perssons sommartal med orden "efter en lång semester och fundering har statsministern kommit på att vi ska byta gardiner". Han menade också att den borgerliga alliansen tog sin politiska utgångspunkt i människors problem och försöker lösa dessa. Medan socialdemokrater tar utgångspunkt i sitt eget maktinnehav och därefter presenterar lösningar som ska ge mer sympati. Det verkar onekligen som om socialdemokraterna har tappat perspektivet på regeringsmakten - men det är bra magstarkt av den moderatledare i modern tid som mest förändrat innehållet och retoriken kring partiets politik att tala om att andra anpassar budskap efter sympati och inte efter ideologi. Men den omläggningen har gett vind i seglen och förmodligen hade publiken på kajen i Vaxholm helt rätt då de trodde sig lyssna till vår näste statsminister.

JONAS LERSTEN

Mer läsning

Annons