Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När tron helar kroppen

Annons

den 23 juni 2006

Placebo är latin och betyder "Jag skall behaga". Det vanligaste exemplet på placeboeffekten är när en patient får sockerpiller men tror att han äter medicin och tron gör att han blir frisk. Placeboeffekten hänger alltså på att patienten tror, och tron kan som bekant försätta berg.

Skolmedicinen hävdar med förkärlek att det är placeboeffekten som är verksam inom alternativmedicinen eftersom man kunnat konstatera att effekten är högst verklig och inte har något med inbillning att göra. Örter och andra naturläkemedels positiva effekt beror alltså inte på substansen i sig. Är det då försvarligt att sälja preparat där en liten ask tabletter kan kosta hundratals kronor när man inte vetenskapligt kan bevisa medlens positiva effekt?

Frågan är inte lätt att besvara. Människor får givetvis lägga sin pengar på vad de önskar. Om en både harmlös och verkningslös örtmedicin ändå gör att människor mår bättre, är inte då resultatet det viktigaste? Då spelar det ingen roll att någon tjänar stora pengar på människors tro?

På 60-talet fanns i Sverige en veterinär som hette Elis Sandberg. Han framställde ett preparat ur kalvbräss som han kallade THX och han kämpade i årtionden för att lagligt få använda sitt preparat för att behandla cancersjukdomar. Men myndigheterna förbjöd hans verksamhet och många cancerpatienter vädjade om att han skulle få fortsätta. De upplevde en förbättring av Sandbergs injektioner. Men läkarkåren gick till storms mot Sandberg. Han var en kvacksalvare i kårens ögon.

Troligtvis var det Sandbergs sätt att bemöta patienterna som gav en placeboeffekt åt THX. Det konstaterade cancerläkaren Jerzy Einhorn som var med om att utvärdera THX och fann att medlet var verkningslöst.

I studier har också framkommit att medicin som på vetenskaplig väg konstaterats verksam, blir ännu effektivare genom den placeboeffekt som uppnås om tabletterna tillverkas så att de antingen är stora och röda eller vita med en skåra i!

Motsatsen till placebo är nocebo. Är det noceboeffekten som gör att vissa människor mår dåligt av elektricitet och radiovågor?

Varken placebo eller nocebo kan nonchaleras. Människor måste själva välja även om det är osmakligt med försäljning av verkningslösa preparat till desperata människor.

Sammantaget är placeboeffekten bara av godo för människans välmående.

KARIN ROSENCRANTZ-BERGDAHL

Mer läsning

Annons