Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämndemännen – politiska amatörer?

Annons

Frågan om nämndemännen i svenska domstolar har länge vållat debatt. Juridiska amatörer som dessutom är politiskt tillsatta har inget i rätten att göra, menar kritiker. Enligt en undersökning av SVT vill tre av fem domare ha bort nämndemännen, eftersom de äventyrar rättssäkerheten. Dessutom blandar de ofta in sina politiska övertygelser i sitt beslut, anser flera av de tillfrågade domarna.

Självklart är systemet värt att granska. Efter en dags utbildning sätts nämndemännen i en domstol och ska ta ställning till komplicerade rättssaker, på samma beslutsnivå som domaren. Men frågan är vad alternativet är.

Tanken med nämndemän är att de ska representera medborgarna och stå för ett slags folkligt förnuft. Att i stället rekrytera opolitiska personer med intresse för rättsfrågor vore idealet, så länge man kan säkerställa att nämndemännen representerar ett tvärsnitt av befolkningen.

Justitieminister Beatrice Ask (M) har lovat att titta närmare på frågan. Gott så. Det är hög tid att se över ett system som har rötter i vikingatiden.

Mer läsning

Annons