Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämndemän utses med omsorg

Annons

Med anledning av Sveriges televisions enkät bland domare, har debatten om nämndemännen i våra domstolar tagit fart igen. Av de avlämnade svaren framgår att en majoritet av domarna vill skrota dagens system med nämndemän. Kritiken handlar bland annat om att nämndemännen åldersmässigt inte speglar samhället, att systemet är för dyrt och att de är politiskt tillsatta, liksom att vissa ideologier är ett problem.

Under mina tolv år som nämndeman vid Falu tingsrätt har jag aldrig upplevt att någon nämndeman antytt någon politisk värdering under ett domstolsärende. Min uppfattning är också att de politiska partierna är mycket noggranna med vem man utser till nämndeman.

Trots min uppfattning ser jag (i likhet med ledarsidans Pernilla Ohlin den 29/12) positivt på att justitieminister Beatrice Ask (M) har lovat att titta på nämndemannafrågan; inte minst utifrån dagens brist på allsidig sammansättning av nämndemannakåren.

Så sent som år 2006 beslutade riksdagen om en proposition (2005/06:180) om ett stärkt nämndemannainstitut med inriktning bland annat på nämndemannakårens sammansättning och nämndemännens lämplighet. Där lades fast, att endast den som med hänsyn till omdömesförmåga, självständighet, laglydnad och övriga omständigheter är lämplig, får utses till nämndeman.

Om nämndemannainstitutet blir kvar i framtiden kan en rekryteringsväg vara, att allmänheten ges möjlighet att anmäla intresse och att en rekryteringskommitté vid tingsrätten sedan utser nämndemännen. Då får man möjlighet att uppnå en allsidig sammansättning av nämndemannakåren.

Melker Andersson (M)

Hedemora

Mer läsning

Annons