Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket står på spel

Annons

den 24 februari 2006

Statliga Svenska spel är Sveriges ledande spelföretag och står för 54 procent av den totala spelmarknaden. Företaget har 607 anställda och huvudkontoret ligger i Visby. Svenska spel omsätter över 20 miljarder men totalt spelas det för närmare 36 miljarder, alltså en betydligt större summa än den avgift Sverige betalar till EU.

Statens vinst ligger på cirka fem miljarder. På företagets hemsida framgår att "Hela överskottet tillfaller folk- och idrottsrörelsernas lokala barn- och ungdomsverksamhet samt statskassan." En noggrannare titt på siffrorna visar att "samt statskassan" är den stora vinnaren. Drygt 70 procent har hittills gått till staten.

En 25-åring i Rättvik, Daniel Nilsson (fp), har gjort en utredning (se också gårdagens ledarsida) som resulterade i att kulturutskottets ordförande Lennart Kollmats (fp) tog upp frågan på riksdagens bord.

Kollmats frågade i veckan hur ministern Sven-Erik Österberg (s) ser på att barn och ungdomar i alla åldrar spelar på spel som inte har någon åldersgräns. Österberg lovade att se över åldersgränserna för de spel där det finns en risk att unga kunder utvecklar ett spelberoende. Men som på vanligt s-manér varnade ministern också för de spelorganisatörer som konkurrerar med statliga Svenska spel.

Åldersgräns finns i dag för värdeautomatspelen Jack Vegas och Miss Vegas (18 år). 85 procent av alla vuxna deltar i något spel i större eller mindre utsträckning under ett år.

Alkoholism och spelberoende har många likheter. Beroendet trappas långsamt upp. Det som börjar med spel på stryktipset för en tia i veckan, kan sluta med ett spelande där den beroende tappar omdömet fullständigt. Det gäller ju att hela tiden försöka täcka tidigare förluster.

Resultatet för närstående är förödande. Men skillnaden för anhöriga är större vid spelberoendet. Inget syns ju utanpå. Spelberoende luktar inte.

Spelberoendes riksförbund bildades för sex år sedan. I Borlänge finns en förening. Förbundets uttalade mål är att "förebygga spelandets sociala skadeverkningar, särskilt bland barn och ungdomar genom att kritiskt granska marknadsföring av olika spelformer samt verka för information till beslutsfattare."

Under de år som gått finns ett samarbetsorgan och en försvinnande liten summa i förhållande till omsättningen anslås för att starta mottagningar där både de spelberoende och deras anhöriga kan få hjälp och stöd.

Omkring 125000 personer i landet är i någon mån spelberoende och spelandet ökar hela tiden. Det är framför allt de snabba spelen där resultatet snabbt visar sig, som attraherar unga människor. Och i likhet med annat missbruk leder spelberoende till annan kriminalitet för att missbruket måste underhållas.

Lotteriinspektionen är den instans som sköter tillståndsgivningen. Därför är det också lämpligt att denna myndighet också övervakar att de som tillhandahåller spelen, inte bryter mot åldersgränsen. Skulle så ske, ska tillstånden dras in.

Internet har ökat spelandet och inte minst har nätpoker inneburit ett ännu större spelande. Och staten vill vara med. S-regeringen tycks anse att det är bättre att staten gör våra ungdomar spelberoende, än att någon privat aktör gör sammalunda.

Men resultatet är exakt detsamma, det vill säga lika förödande.

Mer läsning

Annons