Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP svarar på kritiken: "Jo, vi är en garant för bättre miljöarbete i Landstinget Dalarna"

Annons
Landstingsrådet Mursal Isa (MP) svarar tillsammans med Kerstin Lundh (MP) på kritiken från DT:s ledarredaktion.

En ledare (11/6) kritiseras MP under rubriken "Tydligt att MP inte är någon garant för lyckat miljöarbete".

Men detta är ett axplock av resultatet av vårt miljöarbete:

Landstingets fastigheter tillhör de mest energieffektiva byggnaderna i Sverige när det gäller energi och värme. Tuffa mål och ett gott samarbete mellan exempelvis förvaltarna och servicepersonal gör att vi når målen långt innan målåret. All energi som köps in kommer från förnybara energislag.

Den engagerade kökspersonalen på folkhögskolan Fornby, som drivs inom landstingets regi, har ökat andelen miljömärkta livsmedel till 71 procent samt minskat matsvinnet.

Kollektivtrafiken i Dalarna är i det närmaste fossilfri, den drivs med HVO och elfordon. De yttre transporterna arbetar framgångsrikt med ruttoptimering, samtransporter och eco-driving.

Ett samarbete med Human Bridge gör att hela och helt fungerande kläder återbrukas. Landstinget har en intern blocket-funktion där möbler och annan inredning återanvänds som ett komplement till ständiga nyinköp.

Landstinget Dalarna håller på att installera en destrueringsanläggning för lustgas. Lustgas har 310 gånger starkare klimatpåverkan än koldioxid.

2018 års val blir ett viktigt framtidsval och det kommer vara avgörande för våra egna och framtida generationers möjligheter. I och med att vi nu bildar en länsregion därmed också får ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna är det än viktigare att alla frågor och projekt- och företagsstöd som blir beslutade med ”gröna glasögon på” så att Dalarna utvecklas hållbart.

Vi behöver fortsätta agera. Klimatet kan inte vänta.

Mursal Isa (MP)

Kerstin Lundh (MP)

Mer läsning

Annons