Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mossklyftanmåste ses!

Annons

Dalarnas museum har upplevt några dagar av högtid och fest med en kombinerad återinvigning av rustade lokaler och firandet av museets 45-årsjubileum. Jag vill gärna ansluta mig till gratulanterna i förvissningen om att museet har en bred förankring bland dalfolket.

Dalarnas museum är inte bara en utställningsarena för länet. Det har blivit en mötesplats, ett kulturellt torg, där vi kan mötas i en mångfald av ärenden. Få institutioner har dalfolkets öra som vårt länsmuseum

Björn Hallerdt och Erik Hofrén, de tidigare landsantikvarierna, tillhörde de självskriva gästerna vid återinvigningen. Jag är övertygad om att de var ärliga i sin positiva beskrivning av den gamla arbetsplatsen. Levande länsmuseer är ju ingen självklarhet.

Nuvarande chefen, Jan Raihle, har också varit skicklig i uppgiften att få ansvariga politiker att förstå vikten av att värna museet. Det var ingen tillfällighet att landstingsrådet Alf Johansson (s) fick många lovord för sitt kulturella fokus. Det krävs politiskt mod att också satsa pengar på kultur - i det här fallet 24 miljoner - när sjukvården samtidigt ställer krav på stora ökade resurser från den gemensamma kakan.

Men pengar från privata givare och donatorer bland företag och organisationer har också stor betydelse. Tidningens läsare har varit med och stöttat museets förnyelse genom insamlingen till den vävnad, Mossklyftan, som nu pryder en vägg i entréhallen.

Jag blev imponerad av konstverket och är övertygad om att andra besökare blir det också. Det känns hedrande för Dalarna att vi förfogar över den kompetens som finns representerad hos Alice Lund Textil AB i Borlänge och Wåhlstedts textilverkstad i Dala-Floda. Konstnär Helena Hernmarck, som tog sig an P Roland Johansons foto från Fulufjället, måste också vara otroligt nöjd över sitt verk.

Mossklyftan måste ses på plats i Dalarnas museum!

CHRISTER GRUHS

Bild. Orginalet. P Roland Johanson, fotograf i Falun, tog bilden av Mossklyftan.

Mer läsning

Annons