Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mona Sahlin klappar till Juholt

Annons

Tomten kommer inte enbart med goda gåvor. Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin delade ut en syrlig klapp i år. Nästa S-ledare bör väljas i en öppen process, manade hon i Sveriges Radio. Och mellan raderna om öppenhet kommer det dödliga sticket, med referens till hennes efterträdare: Jag har ju ingen aning om vad just han ville med sitt partiledarskap.

Efter den gångna hösten finns nog en och annan väljare som instämmer i Mona Sahlins ord. Det är oklart vad Håkan Juholt vill med sitt partiledarskap. Vad vi vet i dagsläget är att han tänker sitta kvar. Socialdemokraterna kommer att tvingas in i de båda valrörelserna 2014 med kulbon, hyresfusket och partiledarens snabbt svängande ståndpunkter.

Förra mandatperioden sa statsvetaren Sören Holmberg att alliansen var rökt. Holmberg fick fel, och hans proffstyckarkollegor bör akta sig för lika tvärsäkra slutsatser. Visst finns det omständigheter under vilka Håkan Juholt kan bli svensk statsminister. Det är bara svårt att i nuläget komma på vilka de omständigheterna kan vara.

Hösten 2011 gick väldigt lite Håkan Juholts väg, vilket kröntes med den hårda klappen från företrädaren. Och en klapp av det slaget blir svår att gömma i källaren.

Mer läsning

Annons