Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbningen av landstingets politiker

Annons

Det förändrade politiska landskapet i Landstinget Dalarna tycks frammana det sämsta hos debattörerna. Jag har följt bevakningen och inläggen i tidningarna och förvånats över att vuxna människor kan ägna sig åt grov mobbning offentligt. Man kan tycka vad man vill om de politiska alternativen men faktum är att varken alliansen eller socialdemokratin vann valet.

InläggetEnligt vår grundlag har även halta, lytta och sjuka rätt att kandidera i ett val. Det är väljarna som avgör vilka man ger sitt förtroende. När man läser tidningarna kan man tro att det bland de valda finns ett stort antal ledamöter med funktionshinder och allvarliga handikapp vilket anförs som ett argument mot individerna.

Att kritisera folkvalda på det viset är både mobbning och diskriminering. Det är ointressant om ledamöterna har träben, synfel, adhd, återkommande infarkter eller annat som skulle göra dem svårplacerade på arbetsmarknaden. Att fungera som en ansvarstagande politiker har inget med arbetsförmåga att göra, den som inte inser det har inte förstått demokratins kärna.

Om denna förföljelse skulle leda till att folkvalda tvingas avgå så kan man verkligen tala om demokratibrist och pöbelmakt. Det märkliga är även att många debattörer uppenbarligen anser att landstinget hade varit mer demokratiskt om ledamöterna hade valt en annan majoritet.

Det avslöjar verkligen dem som förtalar. Alliansen ska styra, till vilket pris som helst, och oavsett det politiska innehållet och det demokratiska underlaget, det verkar vara kampanjens mål.

Om det nu är så obekvämt att små partier får inflytande så finns det flera olika möjligheter för de stora partierna att förhindra småpartier att fungera som vågmästare. En stor koalition är en metod, att lägga ner röster så att majoriteten inte behöver luta sig på vågmästaren är en annan.

Ingen enskild ledamot i landstinget har därför vare sig mer eller mindre ansvar för de beslut som tas. Att skylla på en vågmästare kan aldrig vara ett godtagbart sätt att smita ifrån ansvar. Det finns därför heller ingen sanning i att påstå att några skulle vara mer ute efter makt och position än andra. Alla vill självklart regera annars borde de inte ha kandiderat från början.

Jag är ingen anhängare av Ken Swedenborg, men om journalisterna ska få mitt gillande så måste de sluta beskriva honom med förklenande termer och i stället beskriva honom som den framgångsrike vågmästare han faktiskt är.

Den som uppviglar till hat och förtal har ett stort ansvar. Demokrati får inte bli enbart de starkas arena. Jag tycker därför att det är på tiden med ett mer sansat språkbruk i rapporteringen från landstingspolitiken, det kan förhoppningsvis påverka den pöbelliknande stämning som börjat jäsa.

JAN LINDHOLM (MP) ÄR RIKSDAGSLEDAMOT OCH BOSATT I FALUN.

Mer läsning

Annons