Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missa inte Hulå-Mats och Kalla!

Annons

Svenska skidspelen är den internationella skidcirkusens avslutningstävling för årets världscup i jaktstart och stafett. Några av världens främsta skidåkare kommer till Dalarna, men i sanningens namn märker jag inte mycket av förväntningar bland människor på Faluns gator och torg. Det beror nog inte enbart på att det var vårdagjämning i går. Inte heller på de mediokra resultaten bland svenskarna i vinter.

Vore det inte för tidningens annonser och en och annan uppskyltad sponsorbil som stannar för att släppa fram mig vid övergångsstället på Trotzgatan, skulle jag nämligen inte ha en aning om att det i helgen är Faluns tur att ta över världscupsstafetten från Norge och Holmenkollen.

En stad som kandiderar om att få arrangera VM på skidor om några år, borde tydligare präglas av skidsport och fest inför en så stor skidtävling som veckoslutets elitsamling vid Lugnet.

Kanske är det också ett tidens tecken när jag i lokalradion hör Faluns skolungdomar beklaga sig över att Falun satsar en miljon kronor på skidspelen, men inte har tillräcklig kvalitet på skolans undervisningsmaterial? Jag tror mig aldrig tidigare ha hört 14-åringar prioritera skolmateriel före en satsning på skidfesten.

Faluns sätt att förhålla sig till Svenska skidspelen har diskuterats under många år. Kriserna har avlöst varandra, men tävlingen har överlevt, liksom Faluns värdskap. Det tackar jag för, eftersom jag är övertygad om att få städer, om ens någon, skulle kunna uppbringa så många frivilligarbetare varje år som krävs för att genomföra skidspelens tävlingsdel så professionellt som Falun.

Det lär bli uppåt 10 grader varmt på lördag och söndag. Dagarna föregås av kalla nätter och det torde vara räddningen för att arrangörerna ska kunna erbjuda bra förutsättningar i tävlingsspåret.

Själv åker jag till skidspelen både för att jag gillar skidåkning och för att jag vill visa solidaritet med alla dem som kämpar för att Dalarna ska få behålla Falun som landets främsta skidstad. Som belöning får jag se både Hulå-Mats Larsson och Charlotte Kalla, våra framgångsrika affischnamn i svensk längdskidsport.

Publikframgångar i skidspelen är också ett indirekt stöd till den kommunala ekonomin och Faluns möjligheter att fortsätta satsningen på skolan och andra viktiga samhällsfunktioner.

Mer läsning

Annons