Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnenas grind...

Annons

I dag samlas anhöriga och vänner iLeksands kyrka för att ta farväl av Rolf Rågsveden. Han fick leva ett rikt liv. På Rågsveden stämmer talesättet om en människa som började med två tomma händer. Med tiden gick det honom väl.

Girighet blev aldrig Rågsvedens signum. Han var en ekonomisk begåvning. Samtidigt generös med gåvor till hembygdens Äppelbo, Leksands IF och Himlaspelet. Värdegemenskap var viktigt för Rolf Rågsveden.

Jag fick förmånen att följa Rolf på nära håll, främst under 15 år som aktör och styrelseledamot i Himlaspelet. Våra vägar möttes på hans kontor i Falun en februaridag 1987. Jag var utsänd av Radio Dalarna för att få besked om vem som skulle bli ny Kung iHimlaspelet.

Liksom tidningarnas representanter, fick jag vackert vänta i tamburen en kvart innan salig Thérese Rågsveden gavs tillåtelse att släppa in pressen i mottagningsrummet.

Någon ny kung sågs inte till, men Himlaspelschefen satt vid bordsändan och drog nervöst i skägget. Från sina blyertsanteckningar högläste Rolf om sin möda att finna en ny Kung Salomo.

Plötslig tittade han upp och gav hustrun ett tecken. Thérese gick fram till en låg garderobsdörr, öppnade och bad någon befria sig från sopskyfflar, hinkar och annan bråte. Ut ur garderoben kom - Jarl Kulle!

Uppståndelsen i pressuppbådet blev enormt. En kvinnlig journalist skrek rakt ut och sprang fram till Kulle och kysste på hand, en manlig kulturjournalist, salig i sin himmel, reste sig upp och omfamnade skådespelaren från Dramaten. Han, journalisten alltså, var upphetsad intill andnöd.

Det tog lång tid innan det gick att ställa några frågor. Men jag minns att Kulle berättade att främsta skälet till att han accepterade medverkan i Himlaspelet var Rågsvedens magnifika entré i Kulles loge på Dramaten.

Jarl Kulle hade förvänat sig en förhandling om villkor och speltider, när logedörren rycktes upp och Rågsveden, klädd i Leksandsdräkt, steg in och kort meddelade att Kulle utsetts till Kung i Himlaspelet. Jarl Kulle tackade ja - i pur förvåning!

Nu är Kulle och Rågsveden borta. Det var Himlaspelets kraft och förtjänst att de båda individualisterna kom att stå på samma scen.

SIR FRANK ROBERTS (BRITTISK MOSKVAAMBASSADÖR)

Mer läsning

Annons