Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern tog inga råd från Dalarna

/
  • Preparerad. Ryuichi Kobu, längst till höger, var väl förberedd inför mötet med Sveriges infrastrukturminister för att informera om förutsättningarna för en ökad trähusexport från Dalarna till Japan. På bilden syns också undertecknad tillsammans med ytterligare två personer i ledningen för Sweden House i Tokyo.

Annons

Det var förstås en ren tillfällighet att landets infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och en delegation för Sveriges regering kom till Japan samtidigt som delar av den stora delegationen landade i Japan. Dalfolket är på som bekant på besök för att försöka utvidga det redan goda och konstruktiva samarbete som har etablerats inom ramen för arbetet inom Siljan-Japanstiftelsen. Dessutom har förstås husföretaget Tomoko hus i Insjön spelat en viktig roll i relationsskapandet mellan Dalarna och Japan.

Både ordföranden i Region Dalarna Anders Ahlgren (c), kommunalråd i Gagnef och Bertil Daniels, ordförande i stiftelsen, försökte få kontakt med Åsa Torstenssom under hennes besök i Tokyo. Men de hade ingen framgång.

De båda centerpolitikerna tycker att regeringen borde ha kontaktat stiftelsens representanter i Dalarna och efterhört hur Leksand har jobbat för att etablera kontakterna i Japan. Men regeringen har inte ansett sig behöva några råd från dalfolket och det har retat både Ahlgren och Daniels.

Sveriges och Dalarnas intressen sammanfaller när det gäller satsningar i Japan, inte minst mot bakgrund av hur framgångsrikt Tomoku hus utvecklats. När nu Dalarna också vill utöka samarbetet kring kultur och turism, hade det varit naturligt att regeringen åtminstone kostat på sig ett samtal med Leksand.

Men regeringen har i alla fall bett att en ledande företrädare för det bolag, Sweden House, som säljer husen från Insjön i Japan, kallats till den svenska ambassaden för att berätta hur det kan komma sig att svenska trähus är så populära i Japan.

Jag träffade mannen, direktör Ryuichi Kubo, som hade tilldelats uppdraget, några timmar innan han skulle möta Åsa Torstensson. Kubo, som är en högt uppsatt chef i Sweden House, var påtagligt nervös inför besöket vid den svenska ambassaden. Han berättade att han till och med sovit dåligt de senaste dagarna. Nervositeten, inte värmen i Tokyo, hade hållit honom vaken i flera nätter när han försökt formulera sitt budskap.

Av vårt samtal blev jag snart varse att det är inte så vanligt att representanter från små och medelstora företag i Japan får träffa regeringsföreträdare. Det gick inte att ta miste på att både direktören och hans företag tyckte att det var ytterligt betydelsefullt att en svensk regeringsföreträdare tog sig tid att diskutera trähusexport till Japan.

Jag försökte förklara att avståndet mellan företrädare för regeringen och näringslivet inte är särskilt stort; att det nära nog dagligen förekommer ett utbyte av åsikter och önskemål. Jag tror inte herr Kubo övertygades om att jag talade sanning.

Jag har ännu inget hört om hur besöket avlöpte, men så koncentrerad och påläst på uppgiften som min nyvunne japanske vän föreföll, är jag övertygad om att också den svenska infrastrukturministern blev nöjd över orienteringen.

Mer läsning

Annons