Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiets avhopp öppnar för Alliansen

Annons

den 7 mars 2006

Avhoppet är remarkabelt eftersom miljöpartisterna befinner sig i ett valtekniskt samarbete med de borgerliga.

Så sent som i november förra året ställde partiet dessutom upp bakom de borgerligas syn på både ekonomi och verksamhet i landstinget.

Nu har miljöpartiet lockats till maktens grytor under förevändning att s+v bedriver en bättre miljöpolitik än de borgerliga.

I ett kortsiktigt perspektiv kan möjligen de tidigare bundsförvanterna inom borgerligheten känna besvikelse över att samarbetet med miljöpartiet gick i stöpet redan innan mandatperioden var slut.

Men på längre sikt är utvecklingen mer till fördel än nackdel för den borgerliga alliansen.

Miljöpartiet är inget borgerligt parti och ska de borgerliga vinna trovärdighet inför uppgiften att leda landstingets verksamhet vill ickesocialistiska väljare förmodligen se ett tydligt alternativ där moderater, centerpartister, folkpartister och kristdemokrater uppträder samlat.

Utan miljöpartiet.

Det är inte heller uteslutet att miljöpartiet får betala ett högt pris i det kommande valet på grund av sitt sätt att utnyttja mandatet.

Att byta politiska samarbetspartners är förvisso inte olagligt, men tvära kast inom politiken är ofta liktydigt med att utövarna i väljarnas ögon ses som opålitliga.

Att landstingets största parti, socialdemokraterna, tacksamt inhyser en ny samarbetspartner i "regeringsunderlaget" för den fortsatta politiken i landstinget förvånar inte. Landstingsrådet Alf Johansson (s) är naturligtvis medveten om att krisen inom vänstern kan komma att påverka valresultatet också i Dalarna.

Helt säker över väljarnas dom över det egna partiet kan han heller inte vara i dag.

Med två bundsförvanter hoppas socialdemokraterna kunna säkerställa fortsatt maktinnehav i Dalarnas landsting, även om mandatutfallet i valet inte blir det förväntade.

Dalarnas borgerliga partier borde se miljöpartiets nya färdriktning som den utmaning den är.

De borgerliga i länet måste bli en trovärdig allians som talar sig samman och för att uppträda med stor tydlighet kring ett sjukvårdspolitiskt alternativ i Dalarna.

Socialdemokraterna har inget monopol på politiskt maktinnehav i landstinget.

Låt miljöpartiets "svek" bli den gnista som tänder alliansen att visa väljarna i länet att det finns förslag till en bättre sjukvårdspolitik än det alternativ vänsterpartierna praktiserat och hoppas få mandat att fortsätta.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons