Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet smala lycka

/
  • Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin ångar på i politiken och får också gensvar i väljaropinionen.

Annons

När Maria Wetterstrand och Peter Eriksson tidigare i år tackade för sig som språkrör i Miljöpartiet och Wetterstrand dessutom valde att lämna riksdagen, var det många politiska kommentatorer och andra experter som spådde partiet en tuff uppförbacke. Men utvecklingen har gått i en helt annan riktning. Miljöpartiet har sedan valet i fjol stärkt sin position på ett övertygande sätt. Framgången i väljaropinionen har också några givna förklaringar. Den främsta är Socialdemokraternas debacle i väljaropinionen efter Håkan Juholts övertagande av partiledaruppgiften.

Det rödgröna samarbetet upphörde efter valet 2010. Det var en logisk följd av valresultatet och upplösningen av trepartisamarbetet mellan S, V och MP har uppenbarligen stärkt Miljöpartiets position. Samtidigt som både V och S hamnade i partiledarbryderier, genomförde Miljöpartiet bytet av språkrör utan konflikter och inre konvulsioner. Det lade grunden till den framgång som de nya språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin har kunnat inkassera. Sifos väljarundersökning i december ger partiet 12,3 procent av väljarkåren, en ökning med 2,3 procentenheter jämfört med i november. Socialdemokraterna minskar lika mycket som Miljöpartiet ökar och mycket talar för att besvikna socialdemokrater har sökt sig till ett parti som har lyckats göra sig attraktivt för väljare som hör hemma både till höger och vänster i politiken.

Svensk politik blir allt mer personcentrerad. Åsa Romson och Gustav Fridolin har inte levererat särskilt många politiska matnyttigheter, men de har klarat att hålla sams och har lyckats framställa partiet som trovärdig samarbetspartner både till höger och vänster. Det har blivit Miljöpartiets smala lycka. Med tanke på att miljö- och klimatfrågorna med stor sannolikhet kommer att växa i betydelse i den politiska debatten, talar mycket för att partiet fortsätter att ta andelar av valmanskåren också i kommande opinionsmätningar.

Alla nya partiledare har inte samma framgång i väljaropinionen som Fridolin och Romson. Sifo-undersökningen redovisar nämligen åter negativa siffror för Centerpartiet. Annie Lööf har inte fått det genomslag som partistrategerna hoppats på. Enligt Sifo backar Centern i samma omfattning som Folkpartiet. Med tanke på att Annie Lööf har en så utåtriktad uppgift i regeringen, är det förvånade att hon inte har lyckats få ett större genomslag i debatten.

Mer läsning

Annons