Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet - en utpressare

Annons

Redan sonderar miljöpartiet möjligheten att göra upp med de borgerliga i skolpolitiken. Formellt är miljöpartiet i sin fulla rätta.

Utpressningstaktiken bryter inte mot demokratins spelregler.

En durkdriven "vågmästare" med ett litet parti kan nå stor framgång genom att först infordra anbud från både regering och opposition för att därefter talangfullt spela ut parterna mot varandra. Slikt spel syns oss sublimt som politisk sportprestation betraktat och väcker vanligtvis politiska redaktionens oförställda beundran.

Saken rymmer tyvärr även några mer allvarsamma aspekter. Erfarenhetsmässigt vet man, att regeringar, som råkat i klorna på smarta vågmästarpartier och/eller tvingas till ideligt parlamentariskt tuvhoppande blir dyra i drift för moder Svea.

En minoritetsregering tvingas till ideliga uppgörelser med förhöjda utgifter som följd, samtidigt som kursen blir vinglig.

Allting har sitt marknadspris här i världen. Så även regeringsmakten, om stödet för denna ständigt måste köpas av smarta småpartier.

Just nu tvistar miljöpartiet med sossarna om friskolorna, där regeringen har en betydligt mer socialistiskt småsur inställning än det gröna partiet, som faktiskt har ett ganska sympatiskt, liberalt förhållningssätt i frågan.

För regeringspartiet, framförallt den så kallade "partivänstern" har grinigheten mot friskolorna blivit en hjärtesak, om man nu kan tala om hjärtlighet i sammanhanget.

Ännu en gång avslöjas hur orimlig den nuvarande situationen är med en minoritetsregering, som gjort sig beroende av ett par pockande småpartier, med vilka man har föga mer gemensamt än en vänsterbeteckning, som numera mest är av mytologisk natur.

En regeringsparti måste ha antingen egen majoritet i kammaren eller också ett stabilt regeringsunderlag, helst i form av en regelrätt koalition. Regeringen Persson har ingetdera.

Sverige kan för närvarande - realistiskt sett - få en stabil regering enligt ettdera av följande två alternativ: Antingen spottar sossarna upp sig och ser till att de vinner valet med ordentlig majoritet.

Eller också vinner alliansen valet med betryggande majoritet, varvid en borgerlig koalitionsregering tillträder.

I båda fallen är det viktigt att miljöpartiet och vänsterpartiet mister sina nuvarande vågmästarpositioner.

Väljarna avgör.

Vad en annan socialdemokratisk statsminister en gång ansåg om en annan socialdemokratisk regering, kan läsas under citatet "elakheten" härintill på ledarsidan.

Ord, aktuella än i dag.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons