Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonprogram + glesbygd = Sant?

Annons

LEDARE

I ett nytt radikalt förslag parar Jordbruksverkets utredare Carlos Rojas ihop miljonprogram med glesbygd för att råda bot på arbetslösheten och utflyttningen. I ett teoretiskt experiment har han hittat den perfekta matchningen: Hedemora och Botkyrka.

I Stockholmsförorten Botkyrka är mer än hälften av invånarna arbetslösa, och i Hedemora kommer kommunen att tappa en tredjedel av vårdpersonalen i pensionsavgångar de närmaste tio åren.

Visst är Rojas samarbetsidéer intressanta. Faktum är att Region Dalarna redan har varit inne på samma spår; 2008 inleddes en samverkan med arbetsförmedlingen i Södertälje för att locka högutbildade irakier till Dalarna.

Tyvärr har den här typen av projekt har begränsad effekt. Människor flyttar inte på sig hur som helst på grund av familjeband och vänner. Bättre vore om kommunerna lade krut på att behålla den arbetskraft som redan finns. Majoriteten av dem som passerar Hedemoras flyktinganläggningar varje år försvinner iväg till storstäderna och kommer aldrig mer tillbaka.

Mer läsning

Annons