Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöaktivister blir vi allihopa, allihopa....

Annons

Nytt år och många goda föresatser. Ännu håller möjligen sluta röka-löftet och bantningen. Men det finns numera annat som inte har direkt med den egna kroppens välbefinnande att göra; nyårslöften som många fler kan få glädje av.

I höstas var debatten om vår miljö och klimatförändringarna förhärskande. Det mesta pekar på att den debatten kommer att fortsätta. Jag har också noterat att fler röster har höjts som sitter på samma käpphäst som jag. Nämligen att klimatförändringen inte enbart sker på grund av människans påverkan. Men självklart ska man kan inte blunda för den påverkan och det slöseri som äger rum.

Lite till mans blir vi miljöaktivister. Sortera soporna är en självklarhet och att inte kasta papper och skräp på marken är lika självklart, åtminstone för min generation. Och för Gunilla Munters.

Hon är lantbrukare i Dala Järna, och någon vecka före jul fick jag ett både roligt och allvarligt brev. Gunilla skriver:

"Som vanlig, på fyrtiotalet uppfostrad svensk medborgare, till miljöaktivist är steget långt men ganska naturligt. Min faster sjöng för oss "du ska aldrig, aldrig, aldrig kasta papper. Du ska alltid, alltid, alltid städa själv." Detta mina vänner är en miljöuppfostran som heter duga!

Genom livets erfarenhets inhämtande genom sopsortering, ekologisk odling ser man att några försakelser är detta inte frågan om, utan ett naturligt förhållande till det ansvar man som människa har. Det är kul helt enkelt!

Den som anser att "miljöaktivister" är en grupp asketer som försakar det mesta har inte haft närmare samröre med en organisation som heter Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) på senare tid.

SNF och dess ledning är i dag en modern organisation. Dess ledning är helt på det klara med att grottlivet är ett passerat stadium och att vi fortfarande kan leva gott om vi bara tänker oss för. SNF tycker att man kan vända på saker och göra på ett annat sätt, vilket man också har lösningar och väl underbyggda exempel på.

Känner du förresten till att till alla "stand by" funktioner på elapparater i Sverige kräver produktion i två kärnkraftsreaktorer? I England krävs åtta reaktorer till detta ändamål, där funderar man på att lagstifta mot användandet av "stand by". Det krävs inga "aktivisttankar" för att ifrågasätta detta beteende.

Alla, enskilda och företag, bör tänka på att aldrig slösa på ändliga resurser och alltid städa själv."

Just det. Mitt nyårslöfte innebär att jag ska tänka mig för och inte lämna ett rum utan att släcka efter mig. Egentligen är jag uppfostrad i den andan. Min far var så noga att det hände ibland att han släckte i ett rum fast att det satt någon där!

Jag har också skaffat mig fjärrstyrare. Min tv-apparat står inte i stand by-läge utan är kopplad via ett uttag som styrs av en fjärrkontroll. I läge off går inte strömmen fram till tv:n. Fast frågan är om uttaget är i stand by? Jag får undersöka.

Om Gunilla har rätt i att alla apparater i stand by-läge förbrukar strömmen från två kärnkraftverk, har vi alla anledning att eliminera denna strömåtgång, oavsett om vi är motståndare eller vänner av kärnkraft.

Kom gärna med synpunkter!

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL SYNPUNKTER? E-POSTA TILL KARIN.ROSENCRANTZ@DALTID.SE KARIN ROSENCRANTZ-BERGDAHL

Mer läsning

Annons