Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mera snack än verkstad?

/

Annons

Vår jord blir varmare. Oavsett varför, måste vi göra något åt det; rimligen både motverka det och anpassa oss till det. Motverka kan vi genom att minska våra utsläpp av växthusgaser som CO2, metan och annat.

Inlägget/Tällberg Forum

Anpassa oss kan vi genom att skapa förutsättningar för att leva i varmare och annorlunda klimat. Både för att motverka och anpassa oss till ett varmare klimat med dess följder måste vi utveckla och utnyttja avancerad teknik. Vi måste mycket effektivare:

* odla och framställa vår föda, producera bostäder, kläder och annat vi behöver.

* transportera oss själva och vad vi producerar och behöver.

* hushålla med ren luft och rent vatten.

* vårda vår hälsa och bota våra sjukdomar.

* utbilda och uppfostra våra barn.

* ta hand om våra gamla och andra behövande.

* hjälpa jordens fattiga ur deras nöd.    

Allt detta kräver i sin tur energi, mer och renare energi än hittills. Behovet av mer energi kan enkelt förklaras. Av jordens 6,5 miljarder invånare lever bara en dryg miljard i utvecklade välståndsländer.

Men välståndet är nykommet och lätt att åter mista. Kanske kan vi avvara 20 procent innan det börjar tära på våra basbehov, dem som vi unnar alla jordens människor.

Ytterligare någon miljard lever i länder som i stort täcker basbehoven men inte mer. De har inte mycket att avvara. En dryg miljard är på väg att säkra sina basbehov men behöver kanske fördubbla sin standard för att nå dit.

Drygt två miljarder är fortfarande fattiga och lever under primitiva förhållanden, och ytterligare en miljard lider direkt nöd. Gemensamt måste de mångfaldiga sin standard för att säkra de basbehov som vi åtnjuter med en 20 procents guldkant, som vi kan möjligen kan avvara.

Men 20 procent från en miljard räcker inte på långa vägar till för de 4,5 miljarder som måste fördubbla eller mångfaldiga sin standard. Enkel matematik.

Vi måste alltså producera mer. Inte genom rovdrift utan genom att med ny teknik, nya metoder och klok politik bättre utnyttja och fördela jordens resurser genom handel och samarbete. Den man handlar och samarbetar med skjuter man inte.

Nyckeln för detta är alltså mer och renare energi. Energi är liv. Utan energi är det 273 grader kallt. Då rör sig inga molekyler. Då finns inget liv. Av detta ser man tyvärr mindre i årets Tällberg Forum än i fjolårets. Mötet tycks fokusera mera på övergripande politiska och sociala frågor än på våra faktiska möjligheter att möta och lösa problemen.

Mer snack än verkstad, alltså. Eller...?

TEGE TORNVALL

är motorjournalist, bosatt i Leksand

Mer läsning

Annons