Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Menar Persson allvar?

Annons

Av helgens två regeringsförslag är rimligen justitieminister Thomas Bodströms förnyade försök att få igenom buggning det som har störst möjligheter att bli verklighet. För att få vapen mot den organiserade brottsligheten kan buggning mycket väl bli tillåten vid exempelvis mordutredningar, grova narkotikabrott och människohandel.

Det innebär i så fall att integritetskränkande överskottsinformation kommer att samlas in. Polisens band kommer att innehålla samtal och andra ljud som ingen utomstående har något med att göra. Risken för att den informationen ska komma på avvägar har tidigare stoppat försöken att införa buggning.

Men i takt med att den organiserade brottsligheten växt sig starkare har förståelsen ändå ökat för att åtgärden behövs. Regeringen kan räkna med stöd åtminstone från folkpartiet i riksdagen.

Säkert finns det också stor förståelse i folkdjupet för att göra något åt sexualiseringen av samhället. Många är säkert dö-trötta på den allmänna exponeringen av kvinnokroppen.

Men när statsminister Göran Persson talar om lagstiftning för att reglera medierna är det ändå mycket anmärkningsvärt. Frågan är om han verkligen menar allvar.

Helgens tal inför s-kvinnornas kongress kan mycket väl vara ännu ett av statsministerns uttalanden som görs just för att det passar i tiden och den publik som för tillfället lyssnar. När valet väl är över och de mer militanta feministiska tongångarna lagt sig skulle det inte förvåna om Perssons utredning rinner ut i sanden.

Det brukar finnas ett bäst före datum på den här typen av yttranden. Vi får hoppas att det är så den här gången också och att ingen regering tar statsministerns propå på allvar. Det skulle nämligen innebära ytterligare inskränkningar i den grundlagsskyddade tryckfriheten.

När statsmakten börjar avgöra vad som är bra eller dålig journalistik borde alla förstå att demokratin är i fara. Fria medier är en av grundpelarna i demokratin.

Regeringar ska inte avgöra vad som är bra eller dålig smak. Det måste medierna och ytterst medborgarna få göra själva.

023-936 15

Mer läsning

Annons