Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor, få svar

Annons

Moderatledarens specialitet är inte att leverera kvickheter från talarstolen, utan snarare att på pragmatiskt vis läsa av stämningar och förnya sig därefter, ett steg i taget.

Så sent som i fjol var klimatpolitiken knappast något som kunde sägas ligga Fredrik Reinfeldt varmt om hjärtat. Annat är det nu. "Jag utvecklas med de politiska förändringar som sker av vårt land och vår värld och jag försöker hitta svar", sammanfattade han själv den pragmatiska inställningen från talarstolen. Något som fickmiljöpartiets språkrör Peter Eriksson att surmulet undra om moderaterna är ett parti eller en pr-byrå.

Även Mona Sahlin gör anspråk på att vara en ansvarsfull förnyare, om än utan att vilja dra några paralleller till Reinfeldts chosefria förhållningssätt till nya ställningstaganden. I ett debattutspel publicerat i Dagens Nyheter inför riksdagsdebatten betonade hon att partiet är inne i en långsiktig förändringsprocess som inbegriper tunga områden som jobben, skolan och välfärden. Självkritik är ett nyckelord, men även kontinuitet, med traditionell socialdemokratisk politik.

Så vidare värst mycket klarhet i vad som är att vänta av socialdemokraterna framöver gav därför inte onsdagens föreställning i riksdagen. Detta trots att Sahlin i sin artikel samma dag underströk att partiledardebatten utgör ett "tillfälle att tydliggöra partiernas drömmar och förhoppningar inför framtiden". Centerledaren Maud Olofsson hade en berättigad undran om vari den sakpolitiska förändringen ligger. Kärnan i oppositionsledarens budskap låter ju alltjämt som ett eko från valrörelsen.

En person som må vara ursäktad för att han ägnade talartid åt att blicka bakåt är folkpartiets avgående partiledare Lars Leijonborg. Han gjorde sin trettiotredje och sista partiledardebatt och såg lika glad ut som en nybakad student när han bjöd på en exposé överliberala landvinningar.

Det är en styrka för alliansbygget att inget oppositionsparti fann det lönt att använda det stundande ledarskiftet i folkpartiet för att resa frågetecken kring sammanhållningen i regeringen. Lars Leijonborg, Maud Olofsson, Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt ägnade debattid åt att finputsa partiprofilerna utan att det störde harmonin i regeringen eller bjöd på blottor.

Oppositionen hade betydligt svårare att samla sig. Fredrik Reinfeldts inledande frågor till Mona Sahlin förblev obesvarade under partiledardebatten: "Vad ska du göra? Hur ska du göra? Med vem ska du göra det?"

Mer läsning

Annons