Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många beredda att jobba för Dalarna!

Annons

Dalarnas framtid har under hösten diskuterats vid 54 offentliga möten i åtta av länets kommuner.

Slående är människors positiva inställning och vilja att själva göra något. 100 möten rullar nu på i ytterligare sju dalakommuner.

Nära 1500 personer (27 i snitt) har under två timmar sett teater, diskuterat problem och möjligheter och på några platser startat studiecirkel för att följa upp idéerna.

Det finns orter med starkt varumärke och goda kontakter med politiker.

Men även motsatsen förekommer, orter där människor upplever att ingen bryr sig om dem. Särskilt gäller det i gränsland till andra län. Kontakter med orter utanför länet upplevs här som minst lika viktiga som med centralorter i Dalarna.

Bra kommunikationer, vägar, tåg- och busslinjer, tele och bredband, framhålls som viktiga. För egen trivsel och för att locka till inflyttning och turism måste landskapet hållas öppet.

De lokala tillgångarna - natur- och kulturvärdena - bör beskrivas och marknadsföras! Människor är själva beredda att presentera dem, och de vill ha stöd av kommunerna att marknadsföra orterna. Plats på kommunens hemsida, hjälp med skyltning, informationsblad till besökare är konkreta behov.

Dalarna är inte ett homogent län.

I länets norra delar blommar turismen, i söder får bygderna arbeta hårt för att få turister att stanna. Det behövs olika strategier, anpassade efter lokala förutsättningar. Detsamma gäller om nya arbetstillfällen ska kunna skapas.

I Siljansbygden är småföretagsamheten välutvecklad och starkt förankrad. I Dalabergslagen är storföretagstänkandet alltjämt starkt. Därför behöver politikerna i länets södra delar mer aktivt stödja småföretagarna och på olika sätt uppmuntra entreprenörerna.

I samtalen som spirar efterfrågas både konventionella och okonventionella lösningar. Det är slående att så många människor i Dalarna är beredda att göra en insats!

SÄPOCHEFEN KLAS BERGENSTRAND FÖRKLARAR VARFÖR SÄPO SAMARBETAR MED SKOLOR I JAKTEN PÅ TERRORISTER. KARIN PERERS, FORS, LEDER DEN PROJEKTGRUPP SOM ARBETAR MED DE 100 MÖTENA I LÄNET.

Mer läsning

Annons