Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makten har förskjutits

Annons

Allt mer framstår nu Anders Ahlgren (c), kommunalråd i Gagnef och ny ordförande i Region Dalarna och i Dalabanans intresseförening som Dalarnas "starke man" och Peter Hultqvists (s) tydlige efterträdare. Maktövertagandet underlättas förstås genom Hultqvists riksdagsuppdrag. Borlängebon blir inte en ständigt närvarande skugga när Ahlgren ska driva igenom en borgerlig politik i de arenor han nu behärskar.

Det är nog få som i grunden ogillar att det blir byte på makten. Oavsett ansvarsområden är det nyttigt, både i politiken och inom andra centrala områden, att verksamheten förses med nytt blod och nya tankar. Systemet utgör grunden för det politiska livet, och borde också vara rättesnöre i andra sektorer. Även delar näringslivet skulle ha glädje av att använda det ansvarsutkrävande som ett val alltid utgör. Misslyckas ditt parti, tvingas det till reträtt. Ytterst drabbas den ansvarige politikern och får stiga åt sidan.

Den borgerliga makten i Dalarna var nära att fullbordas genom resultatet i landstingsvalet. Men av kända skäl blev det inget regimskifte. I stället behåller socialdemokraterna sin maktposition genom fortsatt samarbete med miljöpartiet, vänsterpartiet och speciallösningen med Ken Swedenborg. Ingen, inte ens socialdemokraterna själva, vet om konstellationen håller mandattiden ut. Däremot säger sig den borgerliga alliansen vara beredd att ta över ansvaret för sjukvården om ett sådant läge uppstår.

I Region Dalarna ska de politiska partierna snart börja forma sin uppfattning om den framtida regionindelningen. Den 4 maj hålls det första större seminariet om saken och då torde vi få en fingervisning om huruvida frågan splittrar eller förenar det politiska Dalarna.

Helgens distriktskongress med det största partiet, socialdemokraterna, gav inget svar på hur arbetarrörelsen ställer sig i saken, men Peter Hultqvist har ju redan aviserat att han tycker att utredningen bakom regiontanken, Ansvarsutredningen, inte ar varit tydlig nog om hur förslagen ska förankras bland invånare och väljare. Hultqvists sena reaktion har förvånat, eftersom han själv haft privilegiet att delta i utredningsarbetet.

Hur det borgerliga Dalarna och Anders Ahlgren ser på regionindelningen kommer förmodligen i dagen i samband med seminariet den 4 maj. Men vi måste också ha i minne att regionindelningen inte är en fråga som vi i Dalarna själva avgör. Någon annan eller helst några andra måste också gilla att samarbeta med oss för att det ska bli någon region.

Mer läsning

Annons