Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovvärt om demokrati

Annons

den 7 juli 2006

Demokratidagarna har bjudit på föreläsningar, debatter och workshops. Arrangemanget avslutades i går kväll med en debatt över temat "Vems demokrati och varför?"Denna djupdykning i demokratins innebörd fick naturligtvis inget fullödigt svar, vilket rimligen inte heller kunde begäras. Men debattörerna var engagerade och diskussionen blev lustfylld, trots ämnets allvarliga karaktär. Bland deltagarna var miljöpartisten Gustav Fridolin, som genom sitt aviserade avhopp från riksdagsmannajobbet, vill markera att politik på nationell nivå inte ska vara ett jobb som varar för evigt.

Det hedrar verkligen festivalarrangörerna att ha mod att inbjuda till ett så brett program om demokratin och hur den kan tänkas bli hanterad i framtiden. Frågan är viktig i en tid när landets beslutande församlingar upplever det allt svårare att få unga människor att engagera sig i politiska uppdrag. Eftersom det knappast finns någon alternativ modell för hur en kommun, exempelvis, ska styras i framtiden, är det viktigt att det förs seriösa debatter bland våra ungdomar om hur samhället kan stimulera den yngre generationen till engagemang. Men också anvisa bra förslag om hur de kan få verkligt inflytande i det politiska vardagsarbetet.

Borlänges tidigare kommunalråd, Peter Hultqvist (s), hade tidigare under gårdagen uttryckt tvivel över värdet, ur demokratisk synvinkel, av den pågående Almedalsveckan. Riksdagskandidaten uppfattar mångfalden av aktiviteter i Visby som en märkligt och diskutabel marknad, där politiker och proffstyckare känner sig tvingade att delta, utan att ha något innehåll i budskapet.

Det saknas förvisso inte substans i Hultqvists slutsats om att de flesta besked från Almedalsveckan ofta förlorar sin aktualitet i samma ögonblick de uttalas. Men detta är också ett resultat av den agenda som medierna tvingar fram. Allt flera undersökningar visar ju tydligt att medierna, inte politikerna, avgör villkoren för det politiska spelet. Frågor och svar stressas fram på ett sätt som inte gagnar någon.

Demokratidagarna i Borlänge har emellertid inte styrts av medierna, även om flera av paneldeltagarna hämtats från artist- och journalistvärlden. Det påverkar heller inte vårt slutomdöme, nämligen att arrangemanget klarat att genomföra en viktig demokratidiskussion i ett medborgarperspektiv. Dessutom anpassad för en ungdomlig publik. De som beslutar i morgon.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons