Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven blir historisk

/
  • I dag väljs Stefan Löfven till ny partiledare. Han är den förste partiordförande som rekryterats från fackföreningsrörelsen. Partisekreterare Carin Jämtin har anledning att känna tillförsikt över resultatet av hennes och partiets snabba rekrytering.

Annons

Stefan Löfven tar oväntat över partiledaruppdraget hos Socialdemokraterna. Han blir historisk, dels som den förste fackföreningsledaren på partiledarposten, dels genom att få inledda jobbet utan erfarenhet av riksdagsarbete. Om han blir en framgångsrik partiledare kan ingen med säkerhet uttala sig om i dag. Han har otvivelaktigt ledarkompetens som kan uppväga bristen på eget manöverutrymme i riksdagen. Men för att lyckas krävs något mer. Löfvens uppdrag är inte enbart partiledarjobbet. Han ska ena partiets fraktioner och han måste också få fart på förnyelsen i partiet för att nå framgång.

Löfven är känd som en lugn och trygg person som inte förivrar sig. Han ger sig tid att tänka innan han talar. Det är förmodligen något som partikamraterna värdesätter efter de turbulenta månaderna med Håkan Juholt som partiordförande. När partiledningen väl bestämde sig för en snabb rekrytering valde den att satsa på ett säkert kort. Men Löfven är knappast den mest spännande och utmanande partiledarkandidaten som ledningen har haft att överväga.

Vi vet inte heller om han bara blir en övergångslösning fram till nästa partikongress eller om Löfven får förlängt förtroende efter 2013. Det borde rimligen bli så. Partiet har inte råd att avverka tre partiledare under en och samma mandatperiod. Vad vi dock kan konstatera är att Socialdemokraterna valt att satsa på en känd och respekterad fackföreningsordförande vars främsta styrka är kunskapen om arbetsmarknadens villkor och näringslivets agenda för att kunna medverka till tillväxt.

Stefan Löfven är inte är den optimala utmaningen för ett parti som förutsätter att den nye ledaren har förmåga att avvärja medlems- och väljarflykt. Han är inte heller okontroversiell. Med sin kärnkraftsvänliga uppfattning går han på tvärs med många andra ledande socialdemokrater. En annan sak som kan ligga den nye partiledaren i fatet är hans agerande i avtalsförhandlingar, senast i höstas, då han gjorde sig ovän med LO:s största förbund Kommunal genom att inte vilja ställa upp på jämställdhetspotter inom ramen för LO:s gemensamma lönekrav. Som företrädare för IF Metall har Löfven ogillat de beräkningsmodeller som kvinnopotterna innebär.

I det korta perspektivet kommer ändå den nye partiledaren att välkomnas med öppen famn i partiet. Det är inte bara kungligheter som behöver få vända blad.

Mer läsning

Annons