Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-nej till delat ledarskap

Annons

den 5 december 2006

Frågan blev en nationell angelägenhet i förra veckan när den avgående partiledaren Göran Persson oväntat blandade sig i debatten om hur efterträdarfrågan bör lösas. Persson anslöt sig till dem som förordar någon form av delat ledarskap i rörelsen.

Men du delar inte Perssons tankegångar?

-Nej, inte beträffande delat ledarskap. Men jag är däremot positiv till en diskussion om hur vi skulle kunna bredda ledarskapet i partiet. Sven Hulterström (politiker i Göteborg och tidigare minister i s-regeringar, redaktörens anmärkning) har skissat på ett förslag som verkar intressant. Men jag har läst på för dåligt för att kunna återge detaljerna.

Är du är själv tillfrågad av valberedningen om ditt intresse för jobbet som partiledare?

-Nej, det är jag inte, det kan jag ärligt deklarera!

Hur är dina och LO:s relationer till nya regeringen?

-Det beror på vilka frågor vi tar upp. Just nu är det huvudsakligen förslaget om förändringarna i a-kassan som upptar den mesta diskussionen. Att vi i LO är frustrerade över förslagen från regeringen kan väl ingen vara okunnig om vid det här laget.

Hur reagerar LO:s medlemmar?

-Med ilska! Jag får nästan dagligen reaktioner från medlemmar som uttrycker både förvåning och förtvivlan över innehållet i regeringens förslag. Det är också därför vi tror att det blir stor uppslutning på vår manifestation runtom i landet den 14 december, då LO:s medlemmar ska ge uttryck för den upprördhet de känner.

Vad går protesterna ut på?

-Alliansen gick till val på en politik som skulle styras av insatser för nya jobb och färre bidrag. Nu inser LO:s medlemmar vad politiken egentligen handlar om. Av den utlovade inkomstförstärkningen på 1000 kronor i månaden blir det inte många hundralappar kvar.

-Våra medlemmar känner istället otrygghet inför en arbetslöshetsförsäkring som dels blir dyrare, dels ger sämre ersättning när arbetstagarna behöver stöd.

Men regeringen lyssnar inte på era argument?

-Min bild av regeringens arbete är att alla förslag jobbas fram med en sådan hastighet att det brister både i samråd och underlag. Till och med så att rättssäkerheten hotas. Det senaste exemplet gäller förändringarna som aviseras när det gäller aktivitetsgarantin. Jag har trätat med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) om detta så sent som i dag!

LO kanske varslar om politisk strejk?

-Definitivt inte! Det är ett vapen som inte använts sedan 1928 och ska inte heller plockas fram förrän i ett läge när någon utomordentligt central fråga står på spel.

Exempelvis?

-När grundläggande fackliga rättigheter äventyras, helt enkelt förhandlingsrätten.

Kommer avtalsrörelsen att påverkas av relationerna med regeringen?

-Nej, det tror jag inte. Det går bra för Sverige, vi ligger i topp i många internationella jämförelser när det gäller konkurrenskraft och ekonomi. LO har samlats kring en samordnad lönerörelse som omfattar en särskild satsning på felavlönade kvinnor. Vi har ingen annan ambition än att det ska bli en lugn avtalsrörelse som resulterar i ett acceptabelt utfall för våra medlemmar.

Oenigheten om a-kassan påverkar inte avtalsrörelsen?

-Nej, det är en politisk fråga. Avtalsrörelsen ska klaras ut i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter utan inblandning av regeringen.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons