Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuv ungdomstid

/

Annons

Det var de två utdrag ur Ungdomsstyrelsens årliga rapport Ung idag som väckte mest uppmärksamhet när rapporten presenterades på torsdagen. Det finns dock i båda fallen skäl att ifrågasätta de vuxnas oro.

Ett senare inträde i vuxenvärlden är en stadig historisk trend med flera orsaker. Det är mer som ska hinnas med i dag än förr innan ungdomen lämnas därhän. Fler som läser längre utbildningar leder till en mer utdragen studieperiod som ofta kombineras med jordenruntresor och tillfälliga perioder av arbete. Många väljer om innan de lyckas välja rätt.

En besvärande faktor som bidragit till att inträdet på arbetsmarknaden skjutits upp har dock varit den höga svenska arbetslösheten bland ungdomar. Men den faller nu, vilket också förbättrar möjligheterna för fler att kunna skaffa sig en egen bostad.

När de gäller det politiska inflytandet är representationen inompartier och organisationer välkänt låg efter en långvarigt sjunkande trend. Enligt Ungdomsstyrelsen finns det faktiskt ett politiskt engagemang och en ökande vilja att ta förtroendeuppdrag bland ungdomar. Och i en ny rapport från LO om ungdomar och facket säger mer än en tredjedel av LO-medlemmar i åldern 18 till 29 år att de kan tänka sig ett fackligt förtroendeuppdrag. Trots det finns under tio procent av dem på någon facklig post, medan kommunerna å sin sida skär ner på särskilda forum och plattformar för ungdomar inom kommunalpolitiken. Ungdomarnas engagemang tas inte tillvara, är det som står att läsa mellan raderna.

Men att kunna tänka sig ett uppdrag är inte detsamma som beredskap att kämpa sig fram till ett. Liksom politiskt engagemang inte behöver innebära nödvändig vilja att delta i den ofta grå kommunalpolitiken.

Att förändra arbetsformerna för att tillgodose ungdomars behov är en idé som alltid återkommer. Det fallande intresset för organisering och ideellt arbete är dock en generell trend. De äldre är aktivare, men att erfarenhet leder till ökat engagemang och inflytande är egentligen varken konstigt eller oroväckande. Ungdom förblir man som bekant inte hela livet. Att ge ungdomar särskilda filer till förtroendeuppdrag bara på grund av deras låga ålder låter som en dålig idé. Så vinns inga förtroenden.

Även om det samhälleliga medinflytandet via organisationer avtagit något för unga så har det inflytande som allt fler verkar prioritera; inflytandet över det egna livet, antagligen aldrig varit större. En rapport från Socialstyrelsen från i våras visar att de allra flesta ungdomar upplever sig ha mycket stor frihet att råda över sina egna livsval. Och för de som har turen att vara unga år 2007 finns det mer att välja mellan än någonsin tidigare. Ungdomens tid är nog ändå fortfarande ganska ljuv.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons