Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksands rykte kan gå förlorat

Annons

Centern har under de senaste decennierna aktivt bidragit till viktiga regionala framgångar som framväxten av de regionala högskolorna/universiteten, statliga anslag till lokala och kooperativa utvecklingsprojekt samt skapandet av ett mer rättvist skatteutjämningssystem.

I Leksand har partiet med Lasse Nygård som ideolog främjat byalagens arbete och möjligheter, gjort underifrånperspektivet till ett bärande tema i den strategin och aktivt arbetat för att stärka miljön via bland annat anslag till det öppna landskapet och andra miljöförbättringar genom FramtidsUtsikt Siljan. Att jag själv blivit aktiv i Leksands Norets byalag har jag inspiratören Lasse att tacka för.

Mot denna bakgrund blir jag ytterst förvånad när jag nu kan konstatera att delar av centerledningen i Leksand mot invånarnas vilja vill driva igenom ett miljöfarligt fiskodlingsprojekt i Leksands viktigaste frilufts- och badområde kring Österviken i Siljan, på gångavstånd från hela centralorten. Men inte nog med detta! Odlingen kommer om den tillåts att producera stora mängder fosfor som påskyndar Östersjöns algtillväxt och vid sjukdomsutveckling riskera Sveriges viktigaste fiskecamp för inhemsk och utländsk fisketurism i nedre Dalälven, där antalet sysselsatta växer år från år.

Det är anmärkningsvärt att centerledningen struntar i att samtliga byalag i kommunen kring Österviken och Dalälven har sagt nej till de utökade odlingarna och att fiskodling för matkonsumtion mer och mer förbjuds i inlandsvatten i Norden.

Så sent som i början av december rekommenderades Åland att minska sina havsodlingar av lax med 80 procent för att rädda vattenmiljön, friluftsliv och badvatten.

I Leksand vill man göra tvärtom trots att riksdagen nyligen antog ännu mer skärpta lagar - nationella miljömål - för att skydda vattentillgångarna i Sverige och EU:s vattendirektiv nyss börjat verka.

För mig är det mer än gåtfullt och sorgligt att notera att centern vill riskera kommunens goda rykte och kvaliteter inom natur- och kulturmiljön för att skapa ett eller två nya jobb i främst Borlänge.

Nu hoppas jag att centerns kommunledning i Leksand tar dessa argument till sig, släpper prestigen och säger nej till fiskodlingsplanerna utan manipulationer i beslutsprocessen. Då blir vi alla vinnare!

RONNY SVENSSON RONNY SVENSSON, LEKSAND, ÄR GLESBYGDSFORSKARE OCH SAMHÄLLSDEBATTÖR.

Mer läsning

Annons