Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand som nationell modell

Annons

Det är framför allt tre viktiga inslag som resulterat i en uppenbar framgång i utbytet mellan Japan och Leksand. Redan 1985, när dåvarande landshövding Ingvar Gullnäs, förmedlade kontakten mellan de båda kommunerna fanns en lokal vilja att tillvarata de möjligheter som landshövdingen banade väg för.

Under hela den långa resan fram till helgens jubileumshögtidligheter i nordjapanska Tobetsu har den kommunala ledningen i Leksand arbetat målmedvetet i kontakterna mot öst. Samtidigt har Leksand involverat många lokala samarbetspartners i relationen med Japan. Uthållighet är ett honnörsord för en långvarig vänskap. Leksands har bestått provet.

Den tredje och avgörande faktorn för det unika samarbetsavtalet har varit etableringen av Tomoku Hus i Insjön. Med en företagsledning som ville något mer än att tillverka jordbävningssäkra hus för den japanska marknaden, infann sig ett gyllene tillfälle att bredda kontaktytan när den insåg att också invånarna runt Siljan såg möjligheter hellre än svårigheter i ett vidgat samarbete.

Kontakterna mellan Leksand och Tobetsu innebar att hus och andra träprodukter från Dalarna blev ett begrepp i Japan, särskilt efter jordbävningen i Kobe 1995, då de svenska husen klarade påfrestningarna från de enorma naturkrafterna. Japan ville ha fler hus från Sverige och Leksand såg nu samtidigt chansen att involvera fler företag i en ny exportmarknad.

Insjöföretaget har blivit en stark draghjälp i samarbetsprojektet mellan Leksand och Japan. Eftersom kommunledningen genom åren insett att de lierat sig med en ödmjuk partner, har det också varit relativt lätt att få kommuninvånarna i Siljanskommunen att ställa upp bakom Japansatsningen. Få vänskapsrelationer i landet kan visa upp så många konkreta resultat som samarbetet mellan Leksand och Tobetsu, vilket skapat både nya jobb och fasta arrangemang i båda länderna.

Ingen bland de 70 gästerna från Dalarna som kom till Japan i veckan har kunnat ta miste på att de är välkomna till Tobetsu. Stadens gator pryds både med Sveriges flagga och Leksands kommunvapen och uppställningen från stadens styrande är närmast överväldigande. Även näringslivet och utbytesstudenterna vid regionens universitet visar med stor tydlighet att kontakten med Leksand och Sverige är viktig för dem.

Leksand och Dalarna mönstrar spelmän, folkdansare, hantverkare, näringslivsfolk och officiella företrädare både för kommunen och länsstyrelsen. I går tog samarbetet ett nytt steg när de båda kommunerna samlades till konferens kring frågor som rör klimat, natur och miljö. 250 personer applåderade att mötet resulterade i kontinuerligt utbyte av idéer och erfarenheter om hur Sverige och Japan kan hjälpa varandra.

Plötsligt fick de senaste årens uppmaning från Tällberg Forum om att jobba lokalt för att uppnå globala mål en förankring i verkligheten.

Mer läsning

Annons