Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg borde ha kritik

Annons

den 11 december 2006

När folkpartiets etikkommission igår redovisade sina förslag till åtgärder som syftar till ett ökat medvetande om etikfrågornas kraft, är det slående hur kommissionen förmanar partiets både centrala och lokala representanter att införa skärpta rutiner.

Etikkommissionen är tydlig i sin kritik och den undgår definitivt inte partiledningen. Men folkpartiets styrelse finner ingen anledning att rikta kritik mot Lars Leijonborg. Partistyrelsen uttalar sitt fulla förtroende för sin partiledare.

Reaktionen är inte förvånande, men illavarslande. Folkpartiledningen var så starkt involverad i de olika intrångsturerna att mycket av kommissionens kritik också måste falla tungt på Lars Leijonborg.

Om etikgruppens förslag och rekommendationer ska få det genomslag i partiorganisationen som partistyrelsen säger sig förvänta, hade ledningens kommande åtgärder fått större trovärdighet om även partiledaren omfattats av kritik från partistyrelsen.

Visserligen är det lätt att begripa att folkpartiet inte gärna vill komma med ifrågasättandet av en partiledare som numera också är minister i en borgerlig regering. Men utan ett fullständigt "renhetsbad" kommer den olycksaliga intrångsaffären att fortsätta att förfölja partiet. Liksom partiledaren.

Lars Leijonborgs position stärks inte av att undgå intern kritik när den externa granskningen varit så tydlig i påpekandena om partiledarens roll i "dataaffären".

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons