Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Wallström för passiv mot diktaturen - nu bör Kinas ambassadör utvisas

Annons

Utrikesminister Margot Wallström (S) har gjort ytterligare ett skarpt uttalande om den fängslade svensken Gui Minhai. Nu heter det bland annat: "Vi kräver att vår medborgare ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och att han frisläpps så att han kan återförenas med sin dotter och familj."

I diplomatiska sammanhang är det ett vasst uttalande. Det finns en påtaglig ilska över Kinas agerande.

Att diktaturer fängslar svenska medborgare på sitt eget terrítorium kan vara irriterande nog. Men Kina uppträder inte bara som en rå och hänsynslös diktatur, utan också som skurkstat som inte över huvudtaget bryr sig om internationella regler. Det är två saker som är påtagligt störande:

1. Gui Minhai fördes bort när han var på besök i Thailand. Han var alltså inte ens på Kinas territorium. När sådant händer måste Sverige och EU agera med största möjliga kraft – även om det skulle leda till att Kina plötsligt minskar sin efterfrågan på svenska eller europeiska varor. För konsekvenserna av att tillåta den typen av gangstermetoder från en stat blir för allvarliga.

2. När Gui Minhai greps för andra gången så hade han sällskap av svenska diplomater och var på väg till svenska ambassaden för en läkarundersökning. Att svenska diplomater ger sina medborgare konsulärt stöd är också reglerat i internationella konventioner.

Systemet med diplomater som har immunitet finns där av en anledning. Länder ska kunna prata med varandra även i svåra situationer, till exempel om de befinner sig i krig med varandra.

Ukraina har till exempel en ambassad i Moskva, trots att Ryssland fortsätter sitt utnötningskrig mot landet. Och tvärt om: Ryssland har en ambassad i Ukraina. Diplomater ska veta att hur illa relationen än blir, så är de säkra. Länder ska följa de regler som gäller för diplomatiskt umgänge.

När Kina nu bryter mot internationella regler, så borde Sverige – och helst hela EU – agera mer kraftfullt än med bara uttalanden. Det mildaste vore att kalla hem Sveriges ambassadör i Peking för "konsultationer".

En mer kraftfull åtgärd vore att förklara Kinas ambassadör i Stockholm för "icke önskvärd" och begära att han lämnar landet med kort varsel. Och kanske en kombination av dessa båda åtgärder.

En diplomatisk kris mellan Kina och Sverige kan få ekonomiska följder. Men den skulle också kunna vara en väckarklocka för dem som tror att det bara är att köra på när Kinas statsstyrda företag intresserar sig för affärer i Sverige och Europa. Affärer med en politiskt styrd ekonomi är alltid förenade med risker.

Mer läsning

Annons