Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Vinstjakten är bara ett maktspel - S förslag motverkar förbättringar i välfärden

Annons
Illmar Reepalus välfärdsutredning leder till att andra viktiga satsningar i välfärden kommer i skymundan.

Få utredningar har blivit så sågade som Reepalu-utredningen. Valet av ekonomisk metod för vinstbegränsningen sågades inte bara av näringslivet och ledande nationalekonomer, utan av de experter som utredningen själv anlitat. Ministrar, även statsministern själv, har flera gånger visat sig inte förstå eller rent av fara med osanning om konsekvenserna – det vill säga en försämring för 340 000 elever och 18 000 äldre.

Forskaren Gabriel Heller-Sahlgren och docenten Henrik Jordahl, båda knutna till Institutet för Näringslivsforskning, har undersökt den bärande idén till Reepalu-utredningen: Påverkar vinster kvaliteten negativt på skolområdet?

I Dagens Industri (27/3) berättar de om sina resultat. Svaret är nej. Tvärtom finns ett tydligt samband mellan lönsamhet och kvalitet, även när man tar hänsyn till risken för betygsinflation.

I näringslivet kommer det företag som håller hög kvalitet också kommer att attrahera flera kunder och därmed öka sin lönsamhet.

Men det har länge varit tydligt att regeringen inte bryr sig om vad expertisen säger. Förslaget ska baxas till riksdagen, om inte annat för att göra V nöjd, och när det fallit där förvandlas det till en valfråga.

Det är tragiskt, inte minst för att de undermåliga förslagen kommer att leva vidare även efter valet. Men också för att andra viktiga frågor om välfärdens kvalitet, tillgänglighet och framtida finansiering hamnat i skymundan i ytterligare några år. Tänker sig regeringen exempelvis att det enda svaret på de kraftigt växande vårdköerna är att stänga de privata vårdcentralerna, som tar emot fem miljoner besök varje år?

Eller att resultaten i den svenska skolan ska fortsätta uppåt genom att en fjärdedel av landets gymnasieskolor läggs ned? Förslagen från Reepalu-utredningen syftar inte till att skapa någon förbättring av det svenska välfärdssystemet, utan till att maskera Socialdemokraternas idébrist.

Då spelar det inte heller så stor roll att utredningen är bristfällig. Eller ens att ledande socialdemokrater inte tycks ha förstått frågan. En sak förstår de nämligen: så länge folk pratar om ”operativt kapital” pratar de inte om växande vårdköer.

Joakim Broman

Mer läsning

Annons