Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Viktigt att det finns ett borgerligt parti som vill sänka skatten – och utveckla välfärden

Annons
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Jonas Ekstromer / TT

Det finns en mening Socialdemokraterna drar till med, oavsett tid, plats och vad som diskuteras: “Vi prioriterar satsningar på välfärden framför skattesänkningar för de rika.” Debatten behöver inte ens handla om skattenivåer.

Men “de rika” i Sverige består inte av de som pluggat och skaffat sig ett jobb med hyfsad månadslön. “De rika” bygger snarare sin förmögenhet på kapitalinkomster, vars skattesatser liknar övriga OECD-länders.

Den tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt lyckades i valet 2006 finta bort sossarnas trumfkort med jobbskatteavdraget. Men nuförtiden vill Moderaterna hellre prata lag och ordning, Centerpartiet öppnare gränser och Kristdemokraterna sjukvård och familjepolitik.

Här finns en gyllene chans för Liberalerna att inför valet profilera sig som Sveriges främsta skattesänkarparti.

Egentligen är det märkligt att frågan inte diskuteras mer. Skatten för medel- och höginkomsttagare är orimligt hög, skadar samhällsekonomin och är dessutom moraliskt fel.

Att investera i utbildning lönar sig för dåligt. Kvaliteten i välfärden är inte så pass hög att den motiverar inkomstskatter av dagens nivå.

Ibland tycks det finnas en föreställning om att Sverige är världsunikt i att ha offentligt finansierad sjukvård och skola, och att man inte kan kombinera lite lägre skatter med en välfärdsstat. Så är inte fallet.

Liberalerna har insett detta. “Alliansen ska inte skämmas för sänkta marginalskatter”, skrev partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson i Dagens Industri i vintras (30/1).

Det har han rätt i. I stället för att satsa allt på EU och LSS bör L fokusera på att nå ut till en bredare väljargrupp med en fråga som berör många – sänkt skatt på arbete.

Borgerligheten har alltför länge haft alltför dåligt samvete i frågor som rör skatter och välfärd. Det är som att man accepterat S premiss att alla samhällsproblem kan lösas med mer resurser, och att skattesänkningar därför är omöjliga. Denna typ av materialism har gjort att många problem, vars orsaker snarare är strukturella eller kulturella, sopats under mattan.

Självklart är det oansvarigt att gå ut med stora, ofinansierade skattesänkningar. Men att det skulle vara omöjligt att låta människor få behålla lite mer av sin lön är knappast orealistisk nyliberalism.

Sverige behöver ett seriöst parti som vill utveckla välfärden och samtidigt sänka skatterna.

Karin Pihl

Mer läsning

Annons