Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Vi måste slå tillbaka mot IS så att terrorn inte blir "normalläge”

Annons

Räddningspersonal hjälper chockade konsertbesökare efter terrorattentatet i Manchester.

Förtvivlade föräldrar och kompisar som desperat letar efter sina älskade i Manchester. Bilder på sårade och festklädda tonårstjejer som ville se artisten Ariana Grande. Måndagskvällen kommer för många att bli ihågkommen som en mardröm.

Snart meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May och Labour-ledaren Jeremy Corbyn att de pausar allt nationellt kampanjande inför parlamentsvalet.

Tankarna går till november 2015 då 89 människor dödades, och över 300 skadades, i konsertlokalen Bataclan i Paris. IS tog då på sig dådet. Tio år innan dess skakades Storbritannien av bombdåden i London.

Även om pusselbitar ännu fattas bekräftade polisen i Manchester snart att en man sprängt sig med en hemmagjord bomb, och Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för dådet.

En del brukar påpeka att det är viktigt att fortsätta leva och vägra låta sig skrämmas, för annars vinner terroristerna. Så är det, men samtidigt är det viktigt att aldrig acceptera dödandet av oskyldiga.

De många fruktansvärda dåden på senare tid, där Manchester är det senaste i raden, får inte leda till handlingsförlamning. Tvärtom krävs politisk beslutsamhet för att motverka våldsbejakande extremism, vilken ideologi extremisten än har.

Storbritannien har lång erfarenhet av terror, många övervakningskameror och en säkerhetstjänst som på senare år har stoppat flera planerade terrorattentat. Varje gång säkerhetstjänsten lyckas hindra en attack är en seger. Makthavare ska inte spä på panik eller tumma på rättssäkerheten, men inte heller undvika nödvändiga åtgärder.

Som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uttrycker det kommer vi att behöva "fight back" när sorgen lagt sig. Vi kommer inte kunna hindra alla dåd, men vi är skyldiga att försöka.

Mer läsning

Annons