Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Vårbudgeten visar att S saknar verkansfull jobbpolitik

Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer till riksdagens plenisal med vårbudgeten för budgetdebatten.

Vårbudgeten som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade i går avspeglar regeringens dubbla ambitioner inför nästa års val.

Å ena sidan vill man, genom extra tillskott till både polis och försvar, stärka sin position i trygghetsfrågorna. Å andra sidan vill man till hösten kunna lägga fram en traditionell S-budget, där utgiftsökningar finansieras med höjda skatter på arbete och företagande. Det handlar exempelvis om att fler ska betala statlig inkomstskatt och om höjda skatter för de minsta företagen genom förändrade 3:12-regler.

Det är bara att tacka och ta emot för allianspartierna. Tiden då S kunde framställa skattehöjningar för vanliga löntagare som rättvisa är helt enkelt förbi. Att allianspartierna vann valen 2006 och 2010 handlade om att S inte längre uppfattades som ett parti för dem som lönearbetar eller inte vill något annat än att ha ett jobb att gå till. Det är en bild av S som vårbudgeten förstärker.

Vårbudgeten gav också allianspartierna chansen att visa att man utgör ett regeringsalternativ. Det märktes när partierna på varsin pressträff svarade finansministern. För de hade lika gärna kunnat ha gjort det gemensamt.

Alliansens kritik kan sammanfattas i två punkter: För det första har regeringen inte använt högkonjunkturen för att genomföra strukturreformer som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden. Tvärtom för man en politik som förstärker underliggande problem. Eller som Emil Källström (C) uttryckte saken: “Skattehöjningarna äter jobb. Kanske inte i dagens högkonjunktur, men när konjunkturen viker.”

För det andra saknar regeringen svar på att svensk ekonomi och arbetsmarknad blivit tudelad. Samtidigt som de flesta bara märker av framgångsrika företag, stigande inkomster och mycket låg arbetslöshet, finns en växande grupp människor - inte minst utlandsfödda med låg utbildning - som även i högkonjunktur står långt från arbetsmarknaden.

Skattehöjningar och frånvaron av strukturreformer kommer att göra deras väg in än svårare.Den samsyn de fyra allianspartierna demonstrerade i synen på vårbudgeten är en påminnelse om den sakpolitiska kraft som fortfarande finns i samarbetet.

Mer läsning

Annons